Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí s koprovou omáčkou

Tradiční česká kuchyně je zpět na výsluní. Uvařit dobrou koprovku nabo moravské vrabce je umění.

Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
45 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Maso Česká

Ingredience

    • 600 g hovězí loupané plece, žebra či krku
    • 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru
    • sůl
    • 60 g másla
    • 80 g hladké mouky
    • 200 ml mléka
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 1–2 lžičky octa
    • svazek kopru
    • kynutý nebo houskový knedlík

Příprava jídla

V hrnci přiveďte k varu litr vody s pokrájenou zeleninou a vložte maso. Osolte a vařte přiklopené doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, proto občas přilévejte vodu. Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte a odměřte 500 ml. V hrnci na másle zpěňte mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijte studeným mlékem a dobře rozšlehejte. Přilijte vývar a vařte asi 10 minut. Přidejte smetanu, osolte, podle chuti mírně přikyselte a ještě asi 2 minuty vařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem. Opláchnutý kopr otrhejte od tuhých stonků a nakrájejte najemno. Vmíchejte do omáčky a vypněte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Něco navíc: Kdo to má rád, může omáčku podle chuti přisladit špetkou cukru.

Rada šéfkuchaře: Hovězí zadní se na tenhle způsob přípravy příliš nehodí, po dlouhém vaření by bylo příliš tuhé a suché. V každém případě ale kupujte maso z mladého býka. Když maso vložíte do horké vody, rychle se zatáhne a zůstane šťavnaté. Kopr přidávejte do omáčky až těsně před dokončením, aby jeho chuť zůstala intenzivní.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

Hovězí loupaná plec v mrkvi

Svíčková se žemlovými knedlíky

Utopenci

Gulášová polévka

Znojemská hovězí pečeně

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Nakládaný hermelín

Vepřový řízek Ondráš

Moravský vrabec se špenátem

Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dělala jsem tuto omáčku už několikrát, je opravdu výborná. Bohužel posledně se mi stalo to, že původně hustá omáčka mi do večera úplně zřídla do zcela tekuté konzistence. Vůbec netuším, proč. Můžete mi někdo poradit?

Přidat komentář