
Tvarohový koláč s meruňkami
Lehounký dezert připomíná americký cheesecake, ale je nadýchanější. Nejlepší je upéci ho den předem.
Vydání: 2005/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 8
Ingredience
- 100 g másla nakrájeného na kostičky + trochu na vymazání formy
- 100 g mletých mandlí
- 100 g hladké mouky prosáté se lžičkou prášku do pečiva
- 100 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
- 1 velké vejce
- 250 g jemného tvarohu nebo
- ricotty
- 2 velká vejce
- 6 lžic zakysané smetany
- 50 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
- sáček vanilinového cukru nebo
- 2 lžíce moučkového cukru s pravou vanilkou
- 8 malých kompotovaných meruněk, odkapaných a rozpůlených
- moučkový cukr na poprášení
Na náplň:
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. Všechny suroviny na korpus kromě vajíčka vsypte do mísy robota a několikrát prošlehněte, abyste získali hrubší drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně). Přidejte vajíčko a zpracujte na hladké těsto.
2. Koláčovou formu o průměru 24 cm s odnímatelným dnem lehce vymastěte a přesuňte do ní těsto. Vymačkejte prsty, uhlaďte a pečte zhruba pětadvacet minut, až vyběhne a zezlátne.
3. Mezitím rozetřete v míse tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem. Upečený korpus vysuňte z trouby, poklaďte meruňkami a přelijte tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi padesát minut, až tvaroh zpevní a těsto bude krásně zlaté a už od pohledu křehké.
Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.
Přeprava a servírování:
Formu přetáhněte fólií na potraviny. Na místě určení vyklopte a poprašte moučkovým cukrem.
Jiný recept na tvarohový koláč naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
2. Koláčovou formu o průměru 24 cm s odnímatelným dnem lehce vymastěte a přesuňte do ní těsto. Vymačkejte prsty, uhlaďte a pečte zhruba pětadvacet minut, až vyběhne a zezlátne.
3. Mezitím rozetřete v míse tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem. Upečený korpus vysuňte z trouby, poklaďte meruňkami a přelijte tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi padesát minut, až tvaroh zpevní a těsto bude krásně zlaté a už od pohledu křehké.
Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.
Přeprava a servírování:
Formu přetáhněte fólií na potraviny. Na místě určení vyklopte a poprašte moučkovým cukrem.
Jiný recept na tvarohový koláč naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Markéta (neověřeno)
14. Duben 2006 15:45
koulovka (neověřeno)
30. Září 2006 18:48
suzanne (neověřeno)
25. Červenec 2007 08:49
Jana (neověřeno)
11. Květen 2006 15:36
Eva (neověřeno)
24. Srpen 2006 22:48
Jana (neověřeno)
28. Listopad 2006 14:34
Terezie (neověřeno)
16. Červenec 2007 12:02
Kristýna (neověřeno)
26. Červenec 2007 13:36
Terezie (neověřeno)
16. Červenec 2007 12:06
If (neověřeno)
17. Červenec 2007 19:43
Alena (neověřeno)
2. Září 2007 09:27
Viky (neověřeno)
13. Leden 2008 19:23
Kateřina (neověřeno)
1. Únor 2008 16:27
BArbule (neověřeno)
3. Duben 2008 11:41
petra (neověřeno)
18. Červenec 2008 08:54
Týna (neověřeno)
14. Srpen 2008 19:03
Lucie Bártlová
7. Duben 2009 15:57
Lenka Mrazova
10. Duben 2009 21:19
Michaela Ehrenb...
4. Říjen 2009 16:06
jana.nemeckova@...
8. Duben 2017 10:05