
Hrachovka
Tradiční polévka, na kterou by se nemělo zapomínat. Majoránka, slanina, česnek, zkrátka voňavá pohoda.
Vydání: 2009/7
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Ingredience
- 500 g předvařeného hrachu
- 1 kostka hovězího bujonu
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 2 plátky uzené slaniny, nakrájené na kostičky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžičky majoránky
- 2 stroužky česneku, drceného
Příprava jídla
1 Odměřte 1,5 l vody a uvařte v ní hrách podle návodu na obalu.
2 Na nepřilnavé pánvi nasucho upražte uzenou slaninu, pak přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Přisypte mouku a míchejte 4–5 minut, až jíška zrůžoví. Minutu před dokončením přidejte špetku sladké papriky. (Papriku do jíšky je potřeba zapražit jen malou chvilku, aby nezhořkla.) Řídkou a ještě horkou jíšku nalijte do uvařeného hrachu.
3 Přidejte kostku bujónu, sůl, pepř a majoránku a vařte 20 minut. Nakonec vmíchejte česnek a vypněte.
NĚCO NAVÍC
Kdo chce, může polovinu polévky rozmixovat – bude krémovější a hustší.
Přidat komentář