Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort Madame Pompadour

Zuzana Vránová z Prahy nám o tomhle poctivém dortu napsala, že se jí připomněl ve chvíli, kdy četla náš recept na dezert Pavlova. Množstvím žloutků tvoří jeho dokonalý protipól.
Vydání: 2009/8
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: Na 10-12 dílků
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 20 minut, odpočívání korpusu 2 hodiny
P
Dort Francouzská

Ingredience

    • 6 + 5 žloutků + 4 bílky + špetka soli
    • 120 g + 100 g krupicového cukru
    • 150 g mletých mandlí, část může být neloupaná a jen drcená
    • 50 g hladké mouky
    • ½ litru mléka
    • dřeň z 1 vanilkového lusku
    • 50 g kukuřičného škrobu
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 250 g másla
    • 50 g mandlových lupínků, opražených

    Na vymazání a vysypání
    • máslo a hrubá mouka

Příprava jídla

1 Dno otevírací formy o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Šest žloutků vyšlehejte se 2 lžícemi horké vody a 90 g cukru do krému. Pomalu vmíchejte mandle a mouku. Bílky vyšlehejte dotuha s 30 g cukru a špetkou soli a opatrně je zapracujte do těsta. Těsto nandejte do formy a pečte na druhé mřížce odspodu 25–30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Pak ho nadvakrát prokrojte.

2 Většinu mléka svařte s vanilkou, ve zbývajícím rozmíchejte škrob, přimíchejte ho do mléka s vanilkou, přiveďte k varu a pak nechte zchladnout. Pět žloutků rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem a prošlehejte se zchladlým mlékem, pokud směs moc zhoustne, protřete ji přes sítko. Máslo vyšlehejte do pěny a po lžících do něj pomalu vmíchejte vanilkový krém.

3
Dvě placky z korpusu potřete krémem (každou cca čtvrtinou) a naskládejte je na sebe. Zbylým krémem potřete celý dort a posypte orestovanými mandlovými lupínky. Dejte do chladu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort pro každou příležitost

REKLAMA

Přidat komentář