Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Simnel dort s třešněmi

Anglosaský simnel se na Velikonoce připravoval už ve středověku. Název znamená ,připravený ze simily ‘, přičemž latinské slovo simila tehdy označovalo jemnou pšeničnou mouku.
Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: Na 12 plátků
Doba přípravy:
Pečení: 1 a 1/2 hodiny
P
Dort Ostatní

Ingredience

    • 140 g másla, pokrájeného + na vymazání
    • 175 g třtinového cukru
    • 250 ml pomerančové šťávy
    • 200 g sušených meruněk, opláchnutých a rozčtvrcených
    • 200 g kandovaných třešní
    • 100 g rozinek
    • 50 g kandované citrusové kůry, nakrájené na nudličky
    • 175 g marcipánu
    • 300 g hladké mouky
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • 2 lžičky mixed spice (viz Něco navíc)
    • 2 vejce, zlehka prošlehaná
    • 50 g plátků mandlí

    Na polevu
    • 1 bílek
    • 250 g moučkového cukru
    • malá čokoládová vajíčka balená ve zlatém staniolu na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 150 °C. Vymažte máslem chlebíčkovou formu (o velikosti asi 25 x 11 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

2 Dejte do hrnce máslo, cukr, pomerančovou šťávu, sušené a kandované ovoce, citrusovou kůru a za občasného míchání přiveďte k varu. Ztlumte a nechte zvolna bublat deset minut a pak nechte asi čtvrt hodiny chladnout. Mezitím vytvořte z marcipánu jedenáct malých kuliček.

3 Prosijte mouku, kypřicí prášek a mixed spice do hrnce s pomerančovou šťávou a ovocem. Přidejte vejce, mandle a promíchejte dřevěnou vařečkou.

4 Rozprostřete polovinu těsta do připravené formy a rozmístěte na ni marcipánové kuličky. Na to navrstvěte zbylé těsto a uhlaďte.

5 Pečte v troubě asi 75 až 90 minut dozlatova; špejli zapíchnutou do středu byste měli vytáhnout suchou. Nechte vychladnout patnáct minut ve formě, pak vyklopte, odstraňte papír a na mřížce nechte zcela zchladnout.

6 Na polevu utřete dohladka bílek s cukrem. Rozetřete po vršku chlebíčku a nechte stékat po bocích. Do téměř ztuhlé polevy zasaďte čokoládová vajíčka a nechte zcela ztvrdnout.

Něco navíc

Mixed spice je tradiční anglosaská směs koření využívaná zejména do dezertů. Skládá se hlavně z muškátového oříšku, skořice a nového koření. Dále může obsahovat i hřebíček, zázvor, koriandr, kmín či kayenský pepř. Prodává ji Marks & Spencer nebo si ji můžete připravit sami.

Smíchejte mleté: 1 lžíci skořice, 1 lžičku koriandru, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1⁄2 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky nového koření a 1⁄4 lžičky hřebíčku. V uzavřené kořence vydrží 4 měsíce.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář