Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Simnel dort s třešněmi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 12 plátků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7019 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 1151 g
Tuky 197 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Anglosaský simnel se na Velikonoce připravoval už ve středověku. Název znamená ,připravený ze simily ‘, přičemž latinské slovo simila tehdy označovalo jemnou pšeničnou mouku.

Související recepty

Suroviny

máslo 140 g
pokrájené + na vymazání
třtinový cukr 175 g
pomerančová šťáva 250 ml
sušené meruňky 200 g
opláchnuté a rozčtvrcené
rozinky 100 g
kandovaná pomerančová a citronová kůra 50 g
na nudličky
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mixed spice 2 ČL
viz Něco navíc
vejce 2 ks
lehce pošlehaná
mandle plátky 50 g
Na polevu
malá, balená ve zlatém staniolu na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C. Vymažte máslem chlebíčkovou formu (o velikosti asi 25 x 11 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

2

Dejte do hrnce máslo, cukr, pomerančovou šťávu, sušené a kandované ovoce, citrusovou kůru a za občasného míchání přiveďte k varu. Ztlumte a nechte zvolna bublat deset minut a pak nechte asi čtvrt hodiny chladnout. Mezitím vytvořte z marcipánu jedenáct malých kuliček.

3

Prosijte mouku, kypřicí prášek a mixed spice do hrnce s pomerančovou šťávou a ovocem. Přidejte vejce, mandle a promíchejte dřevěnou vařečkou.

4

Rozprostřete polovinu těsta do připravené formy a rozmístěte na ni marcipánové kuličky. Na to navrstvěte zbylé těsto a uhlaďte.

5

Pečte v troubě asi 75 až 90 minut dozlatova; špejli zapíchnutou do středu byste měli vytáhnout suchou. Nechte vychladnout patnáct minut ve formě, pak vyklopte, odstraňte papír a na mřížce nechte zcela zchladnout.

6

Na polevu utřete dohladka bílek s cukrem. Rozetřete po vršku chlebíčku a nechte stékat po bocích. Do téměř ztuhlé polevy zasaďte čokoládová vajíčka a nechte zcela ztvrdnout.

NĚCO NAVÍC
Mixed spice je tradiční anglosaská směs koření využívaná zejména do dezertů. Skládá se hlavně z muškátového oříšku, skořice a nového koření. Dále může obsahovat i hřebíček, zázvor, koriandr, kmín či kayenský pepř. Prodává ji Marks & Spencer nebo si ji můžete připravit sami.

Smíchejte mleté: 1 lžíci skořice, 1 lžičku koriandru, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1⁄2 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky nového koření a 1⁄4 lžičky hřebíčku. V uzavřené kořence vydrží 4 měsíce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...