Anglosaský simnel se na Velikonoce připravoval už ve středověku. Název znamená ,připravený ze simily ‘, přičemž latinské slovo simila tehdy označovalo jemnou pšeničnou mouku.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C. Vymažte máslem chlebíčkovou formu (o velikosti asi 25 x 11 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
Dejte do hrnce máslo, cukr, pomerančovou šťávu, sušené a kandované ovoce, citrusovou kůru a za občasného míchání přiveďte k varu. Ztlumte a nechte zvolna bublat deset minut a pak nechte asi čtvrt hodiny chladnout. Mezitím vytvořte z marcipánu jedenáct malých kuliček.
Prosijte mouku, kypřicí prášek a mixed spice do hrnce s pomerančovou šťávou a ovocem. Přidejte vejce, mandle a promíchejte dřevěnou vařečkou.
Rozprostřete polovinu těsta do připravené formy a rozmístěte na ni marcipánové kuličky. Na to navrstvěte zbylé těsto a uhlaďte.
Pečte v troubě asi 75 až 90 minut dozlatova; špejli zapíchnutou do středu byste měli vytáhnout suchou. Nechte vychladnout patnáct minut ve formě, pak vyklopte, odstraňte papír a na mřížce nechte zcela zchladnout.
Na polevu utřete dohladka bílek s cukrem. Rozetřete po vršku chlebíčku a nechte stékat po bocích. Do téměř ztuhlé polevy zasaďte čokoládová vajíčka a nechte zcela ztvrdnout.
NĚCO NAVÍC
Mixed spice je tradiční anglosaská směs koření využívaná zejména do dezertů. Skládá se hlavně z muškátového oříšku, skořice a nového koření. Dále může obsahovat i hřebíček, zázvor, koriandr, kmín či kayenský pepř. Prodává ji Marks & Spencer nebo si ji můžete připravit sami.
Smíchejte mleté: 1 lžíci skořice, 1 lžičku koriandru, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1⁄2 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky nového koření a 1⁄4 lžičky hřebíčku. V uzavřené kořence vydrží 4 měsíce.