Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plněné kedlubny s vepřovým masem a kari

Použít můžete bílé i modré odrůdy kedluben. Mladé nerozvinuté lístky snězte také.
Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 45-55 minut
P
Zelenina Česká

Ingredience

    • 4 větší kedlubny
    • 2 lžíce másla + trocha na vymazání
    • 2 jarní cibulky s natí, jemně nakrájené
    • 1–2 lžičky směsi kari koření (dle chuti)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1–2 lžíce 30% smetany ke šlehání
    • 200 g mletého vepřového masa
    • 1 vejce
    • 50 g sýra typu ementál či gouda, nahrubo nastrouhaného
    • trochu vody nebo bílého vína na podlití
    • kysaná smetana k podávání (nemusí být)

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 200–220 °C. Kedlubny oloupejte a mírně seřízněte spodní část, aby stály rovně v zapékací míse. Svrchu je rovnoměrně vydlabejte kulatým vypichovátkem nebo ostrou lžičkou a vnitřky mírně osolte. Polovinu vydlabané dužiny jemně pokrájejte, zbytek snězte. Na másle zpěňte bílou část cibulky, zelenou část si nechte stranou. Přidejte pokrájené kedlubny, osolte, přiklopte a za občasného míchání duste doměkka; trvá to asi 10 minut. Posypte kari, osmahněte, vlijte smetanu a stáhněte z ohně. Do mírně zchladlé směsi
vmíchejte mleté maso, vejce, strouhaný sýr a nať z cibulky. Dochuťte solí a pepřem.

2 Lžičkou naplňte vydlabané kedlubny a uhlaďte. Kedlubny postavte do zapékací mísy vymazané máslem, podlijte trochou vody nebo vína, přiklopte a vložte do trouby. Pečte pod poklicí při 200–220 °C 30–45 minut, dokud kedlubny nezměknou. Potom odklopte a ještě chvíli zapékejte. Skvělé se zakysanou smetanou a vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC
Požádejte řezníka, aby vám semlel maso, které se vám líbí. Z vepřového je vhodná plec nebo vepřový ořez, nemusí být moc tučný.  Vepřové maso můžete nahradit mletým kuřecím nebo krůtím masem či kedlubny pro změnu naplnit směsí podušených žampionů a šunky; přidejte však o něco více smetany a sýra. Kedlubny můžete před plněním krátce povařit v osolené vodě, budou pak dříve měkké.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář