Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pissaladière se sardelkami

 Oblíbený provensálský koláč

Vydání: 2010/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočívání těsta: 2 hodinyVaření a pečení: 90 minut
P
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 250 g hladké mouky
    • 125 g másla + trochu na formu
    • 1 lžička soli
    • 1 žloutek

    NA NÁPLŇ

    • 4 lžíce olivového oleje + trocha navíc
    • 1,25 kg cibule, nakrájené na kolečka
    • 4 nasekané snítky šalvěje
    • 3 stroužky česneku, prolisované
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 12 sardelových řezů, okapaných
    • asi 20 malých černých oliv
    • několik snítek tymiánu

Příprava jídla

1 Mouku smíchejte se solí a 3 lžícemi vody. Pak přidejte žloutek, utřené máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny v lednici.

2 Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a šalvěj, přiklopte a duste na velmi mírném ohni. Průběžně míchejte a po 15 minutách přidejte česnek, sůl a pepř. Za občasného míchání duste na velmi mírném ohni ještě nejméně 45 minut.

3 Formu na koláč vytřete máslem nebo vyložte pečicím papírem. Rozválejte těsto, dejte ho do formy a lehce ho propíchejte vidličkou; vraťte ho na chvíli do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 190 stupňů. Pak na těsto položte pečicí papír, nasypte na něj suché fazole a pečte 15–20 minut. Sejměte papír a nechte trochu vychladnout.

4 Cibuli rozložte na upečený základ, navrch dejte ančovičky, olivy, pokapejte olejem a vraťte do trouby na 15 minut. Nakonec posypte odrhnutým tymiánem. Koláč podávejte horký nebo o pokojové teplotě. Se salátem poslouží jako večeře, nakrájenýna jednohubky je skvělý k pivu či vínu.

Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. Moineová

 

 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář