Švestková povidla pečená v troubě

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Švestková povidla pečená v troubě

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (54)
Více než hodinu

Suroviny

švestky 2 kg
ocet 2 PL
cukr 50
skořice 1
mletá
hřebíček 3 ks
roztlučený
rum 4 PL
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do vyššího pekáčku, který vyložíme papírem na pečení. Švestky pokapeme octem a dáme péct do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečeme 20-25 minut. Nemícháme! Pak na švestky rovnoměrně nasypeme 25 dkg cukru - nemícháme - a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbývajících 25 dkg cukru, opět jen po povrchu a bez míchání, a vrátíme na dalších 15 minut do trouby. Vyndáme z trouby a přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Koření zamícháme a ponorným mixérem povidla rozmixujeme (je lepší opatrně přesunout obsah pekáčku na mixování do kastrolu - třeba vekou servírovací lžící). Zkušíme, jestli povidla mají správnou konzistenci (kápneme je na studený talířek - kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidáme lžičku až dvě kyseliny citronové. Naplníme do do sklenic (toto množství je na 4 sklenice 370ml) a otočíme dnem vzhůru. Doporučují vyšší pekáček, klasický plech je na toto množství příliš nízký, švestky pustí hodně šťávy. Vyplatí se vyložit plech pečícím papírem tak, aby pokryl nejen dno, ale i všechny 4 strany, ušetříte si práci s odmáčením a mytím pekáčku...
Autor: katrinka

Obchod Apetit