Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šafránová rýže s kuřetem a paprikami

Šafrán, tymián a citronová šťáva změní rychlé ‚rizoto‘ na voňavé indické birjání

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Asijská

Ingredience

    • špetku šafránu (asi 12 nitek)
    • 6 lžic teplé vody
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 600 g masa z kuřecích prsíček,  nakrájeného na malé kousky
    • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
    • 2 středně velké cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 1 červenou papriku
    • šťávu z 1 citronu nebo limetky
    • 100 ml suchého bílého vína
    • 130 ml drůbežího vývaru
    • 250 g rýže typu basmati
    • 100 g mraženého hrášku
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Šafrán zalijte v misce teplou vodou a nitky pomocí lžičky pomačkejte, aby se rychleji uvolnilo barvivo a vůně. Nechte stranou. Cibuli nakrájejte na plátky, česnek jemně nasekejte, papriku očistěte a nakrájejte na tenké proužky.

2. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, vsypte kuřecí maso a při vyšší teplotě ho ze všech stran osmahněte. Vyjměte a uchovejte v teple.

3. V tomtéž kastrolu teď osmažte cibuli a česnek, posypané tymiánem. Jakmile zezlátnou, přilijte citronovou šťávu. Snižte teplotu a vsypte papriku. Smažte pět minut, pak zalijte vínem i vývarem, osolte, opepřete a vraťte do kastrolu maso. Vařte šest minut.
4. Mezitím uvařte rýži podle návodu na obalu a sceďte. Přisypte ji do kastrolu, zakapejte šafránovým výluhem a posypte hráškem. Nemíchejte, přikryjte a tři minuty vařte. Pak teprve promíchejte a podávejte.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.85
Obrazek uzivatele
Je to výborná, lehce exotická obměna rizota, doporučuji milovníkům indické kuchyně !

Přidat komentář