
Bezé roláda s kávovou šlehačkou
Tohle je důkaz, že sladké bezé a opravdická šlehačka k sobě navždy patří. Ochucení je jen na vás – zrnková káva je klasika.
Ingredience
- 4 velké bílky nebo 5 středních
- 80 g krupicového cukru
- 30 g hladké mouky
- 40 g vlašských ořechů, mletých
- špetka soli
- moučkový cukr na poprášení
- 400 ml smetany na šlehání 40%
- 1 lžíce moučkového cukru (nemusí být)
- 1 lžíce čerstvě mleté kávy
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Bílky se špetkou soli rozšlehejte do řídké pěny, postupně zašlehejte cukr a našlehejte pevný sníh (ale nepřešlehejte, aby bylo bezé nadýchané). Vmíchejte prosátou mouku a ořechy.
2 Hmotu rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a přes sítko poprašte moučkovým cukrem. Pečte 10–15 minut do světle růžova (kdybyste těsto přepekli a vysušili, lámalo by se).
3 Plát těsta překlopte na podložku – buď pečicí papír poprášený moučkovým cukrem, nebo čistou utěrku. Stáhněte papír z pečení a pomocí podložky zabalte po delší straně do rolády a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte s cukrem na tuhou šlehačku a vmíchejte kávu.
4 Roládu rozbalte, odstraňte utěrku, potřete šlehačkou a opět srolujte. Zabalte do alobalu či fólie a dejte ztuhnout minimálně na hodinu do chladničky. Krájejte ostrým zoubkovaným nožem.
TIPY & TRIKY
Utěrku a pečicí papír pod roládou můžete navlhčit, papír z pečení půjde líp stáhnout.
Přidat komentář