Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bramborovy salat
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1731 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 281 g
Tuky 43 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně jako každý bramborový salát, i tento exceluje druhý den – po rozležení. Nakrájené jablíčko mu dodá neobvykle svěží chuť a bílý jogurt bramborový salát trochu osvěží. Recept se od tradičního liší jen v drobnostech, přesto výsledek překvapí. Pokud máte rádi odvahu a občas rádi porušujete tradice, tento svěží bramborový salát rozhodně vyzkoušejte – třeba jen jako studenou večeři s křupavým pečivem.

Suroviny

salátové, varný typ A
sůl
kmín 1 špetka
celý
mrkev 150 g
oloupané
řapíkatý celer 2 ks
oloupaný, najemno nakrájený
či ocet na uvaření mrkev
a trocha láku
větší, pevné, nakrájené
najemno
z 1/2 citronu
hořčice ½ ČL
jemná, nejlépe bio
hustý (selský, řecký apod.)
majonéza 50 g
- 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
na dochucení

Postup

1

Omyté brambory zhruba stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. Nepřevařte je, stáním ještě trochu dojdou. Slijte je a po vychladnutí oloupejte.

2

Mrkev uvařte ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka a křupava. Ke konci varu přidejte kapku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

3

Řapíky celeru nakrájejte najemno a dejte do mísy. Jablko rozkrojte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Přidejte k celeru a promíchejte s citronovou šťávou.

4

Studené oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo je protlačte kolečkem na brambory.

5

Dejte je do mísy s jablkem, přidejte nakrájenou okurku, šalotky a ostatní suroviny. Osolte, opepřete a pořádně, nejlépe rukou, promíchejte. Dochuťte solí, cukrem a okurkovým lákem.

6

Přikryjte fólií a nechte v lednici přes noc rozležet.

NĚCO NAVÍC
Kmín a sůl dají i bramborám vařeným ve slupce lepší chuť a salát se lépe dochucuje. Tvar a velikost při krájení je jen na vás, pouze doporučujeme jednotnou velikost.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč