Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bramborovy salat
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1731 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 281 g
Tuky 43 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně jako každý bramborový salát, i tento exceluje druhý den – po rozležení. Nakrájené jablíčko mu dodá neobvykle svěží chuť a bílý jogurt bramborový salát trochu osvěží. Recept se od tradičního liší jen v drobnostech, přesto výsledek překvapí. Pokud máte rádi odvahu a občas rádi porušujete tradice, tento svěží bramborový salát rozhodně vyzkoušejte – třeba jen jako studenou večeři s křupavým pečivem.

Suroviny

salátové, varný typ A
sůl
kmín 1 špetka
celý
mrkev 150 g
oloupané
řapíkatý celer 2 ks
oloupaný, najemno nakrájený
či ocet na uvaření mrkev
a trocha láku
větší, pevné, nakrájené
najemno
z 1/2 citronu
hořčice ½ ČL
jemná, nejlépe bio
hustý (selský, řecký apod.)
majonéza 50 g
- 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
na dochucení

Postup

1

Omyté brambory zhruba stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. Nepřevařte je, stáním ještě trochu dojdou. Slijte je a po vychladnutí oloupejte.

2

Mrkev uvařte ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka a křupava. Ke konci varu přidejte kapku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

3

Řapíky celeru nakrájejte najemno a dejte do mísy. Jablko rozkrojte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Přidejte k celeru a promíchejte s citronovou šťávou.

4

Studené oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo je protlačte kolečkem na brambory.

5

Dejte je do mísy s jablkem, přidejte nakrájenou okurku, šalotky a ostatní suroviny. Osolte, opepřete a pořádně, nejlépe rukou, promíchejte. Dochuťte solí, cukrem a okurkovým lákem.

6

Přikryjte fólií a nechte v lednici přes noc rozležet.

NĚCO NAVÍC
Kmín a sůl dají i bramborám vařeným ve slupce lepší chuť a salát se lépe dochucuje. Tvar a velikost při krájení je jen na vás, pouze doporučujeme jednotnou velikost.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...