0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bramborovy salat
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 24
4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1644 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 279 g
Tuky 38 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně jako každý bramborový salát je i tenhle nejlepší druhý den – po rozležení.

Suroviny

brambory 1 kg
salátové, varný typ A
sůl
kmín 1 špetka
celý
mrkev 150 g
oloupané
řapíkatý celer 2
oloupané, najemno
citronová štáva 1 ČL
či ocet na uvaření mrkev
okurky nakládané 200 g
a trochu láku
jablko 1 ks
větší, pevné, nakrájené
šalotka 2 ks
najemno
citronová štáva 1 ks
z 1/2 citronu
hořčice 1 ČL
jemná, nejlépe bio
200 g
bílý jogurt hustý (selský, řecký, apod.)
majonéza 50 g
sůl
a čerstvě mletý pepř
krupicový cukr 2 ČL
na dochucení

Postup

1

Omyté brambory zhruba stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. Nepřevařte je, stáním ještě trochu dojdou. Slijte je a po vychladnutí oloupejte.

2

Mrkev uvařte ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka a křupava. Ke konci varu přidejte kapku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

3

Řapíky celeru nakrájejte najemno a dejte do mísy. Jablko rozkrojte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Přidejte k celeru a promíchejte s citronovou šťávou.

4

Studené oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo je protlačte kolečkem na brambory.

5

Dejte je do mísy s jablkem, přidejte nakrájenou okurku, šalotky a ostatní suroviny. Osolte, opepřete a pořádně, nejlépe rukou, promíchejte. Dochuťte solí, cukrem a okurkovým lákem.

6

Přikryjte fólií a nechte v lednici přes noc rozležet.

NĚCO NAVÍC
Kmín a sůl dají i bramborám vařeným ve slupce lepší chuť a salát se lépe dochucuje. Tvar a velikost při krájení je jen na vás, pouze doporučujeme jednotnou velikost.

Související články

Tipy na dokonalý bramborový salát
  • Tipy a triky

Tipy na dokonalý bramborový salát

Bramborový salát patří mezi neodmyslitelné pochoutky české štědrovečerní hostiny. Existuje v mnoha podobách a každá rodina používá často při přípravách svůj oblíbený recept. V dnešním článku najdete tipy, co vše patří do bramborového salátu...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit