Stejně jako každý bramborový salát, i tento exceluje druhý den – po rozležení. Nakrájené jablíčko mu dodá neobvykle svěží chuť a bílý jogurt bramborový salát trochu osvěží. Recept se od tradičního liší jen v drobnostech, přesto výsledek překvapí. Pokud máte rádi odvahu a občas rádi porušujete tradice, tento svěží bramborový salát rozhodně vyzkoušejte – třeba jen jako studenou večeři s křupavým pečivem.
Suroviny
Postup
Omyté brambory zhruba stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. Nepřevařte je, stáním ještě trochu dojdou. Slijte je a po vychladnutí oloupejte.
Mrkev uvařte ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka a křupava. Ke konci varu přidejte kapku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.
Řapíky celeru nakrájejte najemno a dejte do mísy. Jablko rozkrojte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Přidejte k celeru a promíchejte s citronovou šťávou.
Studené oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo je protlačte kolečkem na brambory.
Dejte je do mísy s jablkem, přidejte nakrájenou okurku, šalotky a ostatní suroviny. Osolte, opepřete a pořádně, nejlépe rukou, promíchejte. Dochuťte solí, cukrem a okurkovým lákem.
Přikryjte fólií a nechte v lednici přes noc rozležet.
NĚCO NAVÍC
Kmín a sůl dají i bramborám vařeným ve slupce lepší chuť a salát se lépe dochucuje. Tvar a velikost při krájení je jen na vás, pouze doporučujeme jednotnou velikost.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční vánoční menu(4 recepty)