0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bramborovy salat
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 24
4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1644 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 279 g
Tuky 38 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejně jako každý bramborový salát je i tenhle nejlepší druhý den – po rozležení.

Suroviny

brambory 1 kg
salátové, varný typ A
sůl
kmín 1 špetka
celý
mrkev 150 g
oloupané
řapíkatý celer 2
oloupané, najemno
citronová šťáva 1 ČL
či ocet na uvaření mrkev
okurky nakládané 200 g
a trochu láku
větší, pevné, nakrájené
šalotka 2 ks
najemno
citronová šťáva 1 ks
z 1/2 citronu
hořčice 1 ČL
jemná, nejlépe bio
200 g
bílý jogurt hustý (selský, řecký, apod.)
majonéza 50 g
sůl
a čerstvě mletý pepř
krupicový cukr 2 ČL
na dochucení

Postup

1

Omyté brambory zhruba stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. Nepřevařte je, stáním ještě trochu dojdou. Slijte je a po vychladnutí oloupejte.

2

Mrkev uvařte ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka a křupava. Ke konci varu přidejte kapku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

3

Řapíky celeru nakrájejte najemno a dejte do mísy. Jablko rozkrojte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na kostičky. Přidejte k celeru a promíchejte s citronovou šťávou.

4

Studené oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo je protlačte kolečkem na brambory.

5

Dejte je do mísy s jablkem, přidejte nakrájenou okurku, šalotky a ostatní suroviny. Osolte, opepřete a pořádně, nejlépe rukou, promíchejte. Dochuťte solí, cukrem a okurkovým lákem.

6

Přikryjte fólií a nechte v lednici přes noc rozležet.

NĚCO NAVÍC
Kmín a sůl dají i bramborám vařeným ve slupce lepší chuť a salát se lépe dochucuje. Tvar a velikost při krájení je jen na vás, pouze doporučujeme jednotnou velikost.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč