
Pikantní listy s cizrnou a křupavým chlebem
Díky syté cizrně a výraznému sýru vám nikdo nevyčte, že má na talíři jen zelené listí.
Ingredience
- 1,2 kg endivie neboli štěrbáku či baby čínského zelí nebo mangoldu
- 1 konzerva cizrny (400 g), scezené a propláchnuté
- 1 čerstvá červená chilli paprička
- 150 g sýra pecorino či pecorino pepato (viz Něco navíc)
- hrubě drcený pepř
- bagety
- 4 lžíce panenského olivového oleje + 2 další na bagetu
- 1/2 stroužku česneku, drceného
- sůl
Příprava jídla
1 Endivii, čínské zelí nebo mangold rozeberte na listy, opláchněte a dejte na deset minut vařit do vroucí osolené vody. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící, abyste je co nejméně porušili, a nechte na utěrce okapat.
2 Trouby předehřejte na 220 °C. Bagetu nakrájejte na plátky, pokapejte olejem promíchaným s česnekem a na plechu vyloženém pečicím papírem upečte v troubě dozlatova, trvá to asi 10 minut. Sýr nakrájejte na lupínky.
3 V nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje s chilli nakrájeným na plátky. Přidejte listy salátu a za občasného míchání nechte prolnout chutě asi 2–3 minuty. Přidejte cizrnu a případně dosolte. Zahřívejte další 2 minuty a vypněte. Rozdělte směs z pánve na talíře, doplňte plátky sýra a opepřete. Ihned podávejte s česnekovými tousty.
NĚCO NAVÍC
- Pecorino pepato obvykle najdete v prodejnách s italskými specialitami, jako je například Wine Food Market (www. winemarket.cz), sýrárna Orrero – podniková prodejna (www.orrero.cz), nebo v některých pobočkách sítě Cheesy. Můžete ho zkusit nahradit jiným sýrem s pepřem, např. Käse Rebellen s pepřem, na www.alpskesyry.cz. Podobně zajímavou chuť a strukturu má i obyčejný kaškaval.
- Čínské zelí u nás bývá zaměňováno s pekingským. Pekingské zelí je křehčí, tvoří velké hlávky a dává se spíš do salátů. Pravé čínské zelí má silné bílé řapíky a kolem tmavě zelené tužší listy, které se musejí vařit.
- Štěrbák a mangold jsou pozapomenuté listové zeleniny. Rozhodně je vyzkoušejte!
Přidat komentář