Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pikantní listy s cizrnou a křupavým chlebem

Díky syté cizrně a výraznému sýru vám nikdo nevyčte, že má na talíři jen zelené listí.

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Pečení 0:10
Salát

Ingredience

    • 1,2 kg endivie neboli štěrbáku či baby čínského zelí nebo mangoldu
    • 1 konzerva cizrny (400 g), scezené a propláchnuté
    • 1 čerstvá červená chilli paprička
    • 150 g sýra pecorino či pecorino pepato (viz Něco navíc)
    • hrubě drcený pepř
    • bagety
    • 4 lžíce panenského olivového oleje + 2 další na bagetu
    • 1/2 stroužku česneku, drceného
    • sůl

Příprava jídla

1 Endivii, čínské zelí nebo mangold rozeberte na listy, opláchněte a dejte na deset minut vařit do vroucí osolené vody. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící, abyste je co nejméně porušili, a nechte na utěrce okapat.

2 Trouby předehřejte na 220 °C. Bagetu nakrájejte na plátky, pokapejte olejem promíchaným s česnekem a na plechu vyloženém pečicím papírem upečte v troubě dozlatova, trvá to asi 10 minut. Sýr nakrájejte na lupínky.

3 V nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje s chilli nakrájeným na plátky. Přidejte listy salátu a za občasného míchání nechte prolnout chutě asi 2–3 minuty. Přidejte cizrnu a případně dosolte. Zahřívejte další 2 minuty a vypněte. Rozdělte směs z pánve na talíře, doplňte plátky sýra a opepřete. Ihned podávejte s česnekovými tousty.

NĚCO NAVÍC

  • Pecorino pepato obvykle najdete v prodejnách s italskými specialitami, jako je například Wine Food Market (www. winemarket.cz), sýrárna Orrero – podniková prodejna (www.orrero.cz), nebo v některých pobočkách sítě Cheesy. Můžete ho zkusit nahradit jiným sýrem s pepřem, např. Käse Rebellen s pepřem, na www.alpskesyry.cz. Podobně zajímavou chuť a strukturu má i obyčejný kaškaval.
  • Čínské zelí u nás bývá zaměňováno s pekingským. Pekingské zelí je křehčí, tvoří velké hlávky a dává se spíš do salátů. Pravé čínské zelí má silné bílé řapíky a kolem tmavě zelené tužší listy, které se musejí vařit.
  • Štěrbák a mangold jsou pozapomenuté listové zeleniny. Rozhodně je vyzkoušejte!
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čekankový salát se sýrovou krajkou

Římský salát s ricottou a krevetami

Špenát a rukola s bylinkovou frittatou

Dýňové vlnky s červenou cibulí na polentě

Originální saláty 20x jinak

Zamilujte si luštěniny

Přidat komentář