0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pikantní listy s cizrnou a křupavým chlebem

Pikantní listy s cizrnou a křupavým chlebem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pikantní listy s cizrnou a křupavým chlebem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 878 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 48 g
Tuky 63 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky syté cizrně a výraznému sýru vám nikdo nevyčte, že má na talíři jen zelené listí.

Suroviny

1.2 kg
endivie neboli štěrbáku či baby činské zelí či mangold
cizrna vařená 1 konzerva
400 g, scezená, propláchnutá
chilli paprička 1 ks
červená
sýr pecorino 150 g
či pecorino pepato ( Viz Něco navíc)
pepř
hrubě drcený
bageta
olivový olej panenský 4 PL
+ 2 další PL na bagetu
česnek 0.5 stroužku
drcený
sůl

1 Endivii, čínské zelí nebo mangold rozeberte na listy, opláchněte a dejte na deset minut vařit do vroucí osolené vody. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící, abyste je co nejméně porušili, a nechte na utěrce okapat.

2 Trouby předehřejte na 220 °C. Bagetu nakrájejte na plátky, pokapejte olejem promíchaným s česnekem a na plechu vyloženém pečicím papírem upečte v troubě dozlatova, trvá to asi 10 minut. Sýr nakrájejte na lupínky.

3 V nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje s chilli nakrájeným na plátky. Přidejte listy salátu a za občasného míchání nechte prolnout chutě asi 2–3 minuty. Přidejte cizrnu a případně dosolte. Zahřívejte další 2 minuty a vypněte. Rozdělte směs z pánve na talíře, doplňte plátky sýra a opepřete. Ihned podávejte s česnekovými tousty.

NĚCO NAVÍC

  • Pecorino pepato obvykle najdete v prodejnách s italskými specialitami, jako je například Wine Food Market (www. winemarket.cz), sýrárna Orrero – podniková prodejna (www.orrero.cz), nebo v některých pobočkách sítě Cheesy. Můžete ho zkusit nahradit jiným sýrem s pepřem, např. Käse Rebellen s pepřem, na www.alpskesyry.cz. Podobně zajímavou chuť a strukturu má i obyčejný kaškaval.
  • Čínské zelí u nás bývá zaměňováno s pekingským. Pekingské zelí je křehčí, tvoří velké hlávky a dává se spíš do salátů. Pravé čínské zelí má silné bílé řapíky a kolem tmavě zelené tužší listy, které se musejí vařit.
  • Štěrbák a mangold jsou pozapomenuté listové zeleniny. Rozhodně je vyzkoušejte!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit