0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka se šunkou a zelenými listy

Polévka se šunkou a zelenými listy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka se šunkou a zelenými listy

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 255 g
Tuky 76 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z hlávkového salátu použijte do polévky pouze rozčtvrcená srdíčka, jsou nejlepší.

Suroviny

šunka 500 g
syrová s kůží neboli syrové uzené kýty (viz Tipy & triky)
bobkový list 2 ks
pepř mletý 5 kuliček
cibule 2 ks
oloupané, přepůlené
paprika mletá sladká 2 ČL
větší, oloupané, na kostičky
hlávkový salát 1 ks
fazole cannellini 400 g
v konzervě, slité a propláchnuté
sůl a pepř
na dochucení

1 Uzené namočte den předem do studené vody a nechte přes noc ve vodě, aby se vymáčela přebytečná sůl. Potom maso opláchněte, vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem studené vody. Přidejte bobkový list, celý pepř, přiklopte poklicí a vařte na mírném ohni doměkka, asi 1,5 hodiny.

2 Měkké maso vyjměte. Vývar přeceďte zpět do hrnce a přiveďte k varu. Z masa stáhněte kůži, nakrájejte ho na menší kousky a vložte do vývaru. Přidejte brambory, papriku a vařte asi 10 minut, aby brambory změkly. Na konci varu přidejte fazole a hrubě překrájený špenát a salát. Nechte přejít varem, dochuťte a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Vnější listy ze salátu použijte na salát nebo je překrájejte a dejte do polévky se špenátem nebo místo něho.
  • Povařený hlávkový salát se oproti čerstvému lépe tráví. Vývar ze syrové šunky je zase chutnější než z uzeného masa.


TIPY&TRIKY
Syrovou šunku lze nahradit uzenou plecí nebo kostí ze šunky. Pokud chcete zkrátit dobu varu, kupte si již vařenou šunku (plec) a nemáčejte ji; stačí ji dobře omýt.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč