Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka se šunkou a zelenými listy
Polévka se šunkou a zelenými listy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka se šunkou a zelenými listy

5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 255 g
Tuky 76 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z hlávkového salátu použijte do polévky pouze rozčtvrcená srdíčka, jsou nejlepší.

Suroviny

šunka 500 g
syrová s kůží neboli syrové uzené kýty (viz Tipy & triky)
pepř mletý 5 kuliček
oloupané, přepůlené
větší, oloupané, na kostičky
hlávkový salát 1 ks
fazole cannellini 400 g
v konzervě, slité a propláchnuté
sůl a pepř
na dochucení

Postup

1

Uzené namočte den předem do studené vody a nechte přes noc ve vodě, aby se vymáčela přebytečná sůl. Potom maso opláchněte, vložte do hrnce a zalijte 1,5 litrem studené vody. Přidejte bobkový list, celý pepř, přiklopte poklicí a vařte na mírném ohni doměkka, asi 1,5 hodiny.

2

Měkké maso vyjměte. Vývar přeceďte zpět do hrnce a přiveďte k varu. Z masa stáhněte kůži, nakrájejte ho na menší kousky a vložte do vývaru. Přidejte brambory, papriku a vařte asi 10 minut, aby brambory změkly. Na konci varu přidejte fazole a hrubě překrájený špenát a salát. Nechte přejít varem, dochuťte a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Vnější listy ze salátu použijte na salát nebo je překrájejte a dejte do polévky se špenátem nebo místo něho. Povařený hlávkový salát se oproti čerstvému lépe tráví. Vývar ze syrové šunky je zase chutnější než z uzeného masa.


TIPY&TRIKY
Syrovou šunku lze nahradit uzenou plecí nebo kostí ze šunky. Pokud chcete zkrátit dobu varu, kupte si již vařenou šunku (plec) a nemáčejte ji; stačí ji dobře omýt.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín