
Fazulovica (čili fazolová polévka s nudlemi)
Chcete-li tuhle fazolovou polévku ohřívat, je nutné vařit nudle zvlášť.
Ingredience
- 250 g fazolí, namočených den dopředu
- 2 mrkve, očištěné a nakrájené
- 1 petržel, očištěná a nakrájená
- 1 svazek čerstvé petrželky kudrnky nebo petrželová nať
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 1 lžíce vepřového sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a mletý černý pepř
- mletá sladká paprika
- silnější nudle (vařené či nevařené)
Příprava jídla
1 Vodu, ve které jste namáčeli fazole, slijte. Fazole vložte do hrnce a zalijte zhruba dvěma litry čerstvé vody. Přisypte očištěnou a nakrájenou zeleninu, stroužky česneku a petrželovou nať (trochu si můžete nechat na ozdobu). Nesolte! Přiveďte k varu a vařte, aby fazole změkly.
2 Až fazole změknou, vyjměte petrželovou nať a směs osolte. Připravte si zápražku: na lžíci sádla opečte za stálého míchání dorůžova mouku, přisypte pepř a sladkou papriku podle chuti. Zalijte několika naběračkami vývaru z hrnce, pořádně promíchejte, aby nevznikly žmolky, dejte do polévky a pořádně rozmíchejte. Přiveďte k varu, podle potřeby dochuťte a asi deset minut povařte.
3 Podávejte se silnějšími nudlemi. My jsem je jednoduše na posledních pár minut přihodili do polévky, ale správně se vařívají zvlášť (nebo můžete zužitkovat nudlové přebytky od svátečního vývaru).
NĚCO NAVÍC
S fazolemi a zeleninou můžete dát do hrnce i uzená vepřová žebra. Až bude maso uvařené, oberte jej, nakrájejte a vraťte do polévky. Zahustěte a podávejte stejně jako v receptu výše.
Přidat komentář