Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka s citronem a vejci

Řecká polévka avgolemono se překládá do angličtiny jako egg & lemon. Vývar se zahustí a zjemní vejci či žloutky rozmíchanými ve vývaru s citronovou šťávou. Vejce se ale nesmí vařit, aby se v polévce nesrazila.

Vydání: 2011/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT12M
Vaření 0:12
Polévka Řecká

Ingredience

    • 1 l kuřecího vývaru
    • 1 větší karotka, najemno nakrájená
    • 2 lžíce kulatozrnné rýže, propláchnuté
    • asi 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 vejce + 1 žloutek, prošlehané
    • hrst listů hladkolisté petrželky, nasekané
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    • opečené tousty či jiné pečivo k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar, vsypte propláchnutou a okapanou rýži a vařte asi 10–12 minut. Na posledních 5 minut přidejte karotku. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte solí a pepřem.

2 Odeberte asi naběračku polévky do misky a rozšlehejte v ní vejce a žloutek. Potom postupně zašlehejte metličkou obsah misky do horké polévky, ale už ji nevařte. Ihned podávejte s petrželkou a s opečeným pečivem.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku snězte hned, ohřívání jí nesvědčí. Chuť se sice nezmění, ale vejce se chladnutím a zahříváním srazí. Do vývaru můžete přidat i nakrájené maso.
  • Nemáte-li v polévce rádi rýži, zavařte do vývaru těstovinovou rýži z tvrdé pšenice, která má tužší konzistenci. Koupíte ji pod názvem orzo.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pórková polévka

Polévka guacamole

Jarní zeleninová polévka

Ředkvičková polévka

Polévka se šunkou a zelenými listy

Kuřecí vývar se zázvorem, kuřetem a orzem

REKLAMA

Přidat komentář