Marocká polévka z cizrny

Marocká polévka z cizrny

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2933 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 377 g
Tuky 80 g
Vláknina 96 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Navařte si a zamrazte polévku, jejíž přípravu zvládne i začátečník, a přitom potěší i gurmeta! Harira je marocká cizrnová polévka, kterou si můžete upravit podle vlastních chutí.

Suroviny

olivový olej 1 PL
řapíkatý celer 2
nasekaný
cibule 1 ks
nadrobno
římský kmín 2
mletý
vývar zeleninový 600 ml
rajčata 400 g
v konzervě, sekaná
cizrna 400 g
v konzervě
fazole 100 g
v konzervě
citron ks
kůra a šťáva
sůl
pepř
koriandr hrst
čerstvý, lze nahradit petrželkou

Postup

1

V hrnci zahřejte olej a zvolna, za častého míchání na něm opečte celer s cibulí; za deset minut budou krásně vláčné. Poprašte kmínem a smažte ještě minutu.
 

2

Zvyšte plamen, přilijte vývar, rajčata a cizrnu a řádně opepřete, nejlépe čerstvě mletým pepřem. Osm minut zlehka vařte, pak přidejte fazolky a citronovou šťávu. Před podáváním dochuťte a posypte trochou kůry i sekanými bylinkami. Jezte s chlebovými plackami.

Přidejte maso 
V kroku 1 přisypte plátky paprikové klobásy, choriza nebo čabajky.

Kouzelná přísada:
Zelené široké fazole v plechu bývají k dostání například v potravinách FARAH.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Vyborna a rychla polevka, kterou si oblibila cela nase rodina. Doporucuji! Urcite je treba zachovat vsechny suroviny v receptu, vcetne rapikateho celeru, ktery polevce da vybornou, mozna trochu netradicni chut. Podavame s nasucho opecenym toustem. Polevka se nezahustuje, ale je dost husta diky cizrne a fazolim. Pokud ovsem nekdo chce, muze ji lehce zaprasit moukou, neni to ale treba.

Věra Janebova

Na polévku jsem měla hroznou chuť, protože nedávno jsem si dala podobnou na stojáka ve městě a ta byla opravdu skvělá. V tomto provedení je polévka také dobrá, ale trochu moc se musí kousat. Po otestování jsem ji ještě z poloviny rozmixovala, ztratila sice na úhlednosti, ale aspoň jsem si nepřipadala jako přežvýkavec. Taky jsem do ní přidala trošku chilli, jen tak pro zahřátí. Chilli ji moc sluší.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit