0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marocká polévka z cizrny

Marocká polévka z cizrny
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Marocká polévka z cizrny

4.2 / 5. Počet hodnocení: 28
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2933 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 377 g
Tuky 80 g
Vláknina 96 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Navařte si a zamrazte polévku, jejíž přípravu zvládne i začátečník, a přitom potěší i gurmeta! Harira je marocká cizrnová polévka, kterou si můžete upravit podle vlastních chutí.

Suroviny

olivový olej 1 PL
řapíkatý celer 2
nasekaný
cibule 1 ks
nadrobno
římský kmín 2
mletý
vývar zeleninový 600 ml
rajče 400 g
v konzervě, sekaná
cizrna 400 g
v konzervě
fazole 100 g
v konzervě
citron ks
kůra a šťáva
sůl
pepř
koriandr čerstvý hrst
čerstvý, lze nahradit petrželkou

Postup

1

V hrnci zahřejte olej a zvolna, za častého míchání na něm opečte celer s cibulí; za deset minut budou krásně vláčné. Poprašte kmínem a smažte ještě minutu.
 

2

Zvyšte plamen, přilijte vývar, rajčata a cizrnu a řádně opepřete, nejlépe čerstvě mletým pepřem. Osm minut zlehka vařte, pak přidejte fazolky a citronovou šťávu. Před podáváním dochuťte a posypte trochou kůry i sekanými bylinkami. Jezte s chlebovými plackami.

Přidejte maso 
V kroku 1 přisypte plátky paprikové klobásy, choriza nebo čabajky.

Kouzelná přísada:
Zelené široké fazole v plechu bývají k dostání například v potravinách FARAH.

Související články

Cizrna: královna mezi luštěninami
  • Tipy a triky

Cizrna: královna mezi luštěninami

Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení cizrny polemizovat nemůžeme. Vždyť tato luštěnina vyniká vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů řady B a...
Cizrna sušená nebo v plechovce?
  • Tipy a triky

Cizrna sušená nebo v plechovce?

Lámete si hlavu, zda je rozdíl mezi cizrnou sušenou nebo naloženou v plechovce? Pokud máte strach, že konzervovaná cizrna ztrácí úpravou cenné látky, můžete být klidní. <br> ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Vyborna a rychla polevka, kterou si oblibila cela nase rodina. Doporucuji! Urcite je treba zachovat vsechny suroviny v receptu, vcetne rapikateho celeru, ktery polevce da vybornou, mozna trochu netradicni chut. Podavame s nasucho opecenym toustem. Polevka se nezahustuje, ale je dost husta diky cizrne a fazolim. Pokud ovsem nekdo chce, muze ji lehce zaprasit moukou, neni to ale treba.

Věra Janebova

Na polévku jsem měla hroznou chuť, protože nedávno jsem si dala podobnou na stojáka ve městě a ta byla opravdu skvělá. V tomto provedení je polévka také dobrá, ale trochu moc se musí kousat. Po otestování jsem ji ještě z poloviny rozmixovala, ztratila sice na úhlednosti, ale aspoň jsem si nepřipadala jako přežvýkavec. Taky jsem do ní přidala trošku chilli, jen tak pro zahřátí. Chilli ji moc sluší.

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit