Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

České buchty

Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré!

Vydání: 2005/10
Autor:
Hodnocení:
84 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 75 minut
PT35M
Pečení 0:35
Česká

Ingredience

    • 500 g hladké mouky
    • 150 g másla
    • 50 g cukru
    • 40 g droždí
    • 2 žloutky
    • 250 ml mléka
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • strouhanou kůru z jednoho citronu
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • špetku soli
    • 250 g švestkových povidel (nebo tvarohové či makové náplně)
    • 100 g másla na vymazání pekáče

Příprava jídla

1. Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.

2. Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně. Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou. 

3. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

V Olomouci byla otevřena prodejna Český grunt

V Olomouci byla otevřena prodejna Český grunt

Bylinkové housky

Langoše

Lívance babičky Milušky

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
ŠKODA ! Pökud tuhle pochoutku vydáváme za českou kvalitu, měla by o tom každá taková buchta kdekoli na českém pultě zakoupená i vypovídat, že se jedná o něco, co jenom my tady umíme báječně - mistrovsky, světově. Realita je taková, že když si nebohý cizinec tu buchtu zakoupí někde v obchodě, může se mu stát, že do buchty někdo zapomněl dát nádivku, že světově nevoní, atd. Chci tím říct, že v rakouském, německém, švýcarském pekařství si zaručeně koupím báječnou buchtu, které nic nechybí a to se ty národy zrovna tímto kulinářským zázrakem nechlubí tak, jako my. Když je něco národní specialita, je správné, aby se ty dobré buchty pekly jen podomácku a všude v obchodech byly k mání jen výrobky dost ošizené? Někdo může říct, že zná pekaře, kde tomu tak není. Souhlasím! Ale kolik je těch pekařských a marketových pultů, kde kvalita valná není? Řekla bych, že víc. Tak nevím, jestli se zrovna uměním péct buchty můžeme tak hlasitě chlubit, když za hranicemi naší republiky jsou daleko méně ošizené. Není to škoda?
Obrazek uzivatele
Chtela bych poradit vsem, komu nedej boze nevykyne testo, at si nelamou hlavu, vse zachrani kyprici prasek.
Obrazek uzivatele
Manžel bohužel nejí tvaroh ani povidla, takže zbývá maková náplň. Popravdě ale nevím, jak na ni. Poradí někdo?
Obrazek uzivatele
Ahoj Hanko, v tištěné verzi Apetitu je recept i na náplně - a fungují. Ta maková se dělá tak, že svaříš 150 ml mléka s 200 g umletého máku, přidáš 100 g mletých piškotů, 2 lžíce rumu s 1 sáček vanilkvoého cukru, může být i skořicový. Já dávám ještě rozinky a už to víc nesladím - nemáme to rádi tolik sladké.
Obrazek uzivatele
K buchtám bych chtěla jenom podotknout, že v mojí rodině se odjakživa buchty plní především ovocem - višněmi, strouhanými jablky, švestkami (u kyselejšího ovoce přidat trochu cukru, k jablkům skořici), a teprve když už vážně žádné ovoce není, tak mákem nebo povidly. Máme je raději, protože jsou šťavnatější. Nevím, jestli je to jen naše úchylka, nebo krajová záležitost - pocházím z Podorlicka. Mimochodem moje maminka si zavařuje švestky do buchet a jiných moučníků tak, že je nakrojí, vypeckuje, rozložené na sebe natěsná do zavařovačky a bez nálevu steriluje.
Obrazek uzivatele
U nás se také plní ovocem, miluju třešňové buchty - do každé se dají tři třešně a půl lžičky skořicového cukru. Jedním slovem lahoda!!!!!
Obrazek uzivatele
Buchty byly vynikající. Příště budu péct z poloviční dávky a vyzkouším i jiné náplně.
Obrazek uzivatele
Vynikajici recept, ktery fungoval, i kdyz jsem misto citronu pouzila pomeranc (kuru i stavu), dobu kynuti zkratila na polovinu a vynechala obalovani buchet v masle.. Studuju ted v Rakousku a spolubydlici byly ceskymi buchtami nadsene..
Obrazek uzivatele
Mam problém. Co to znamená zadělat kvásek? Nebo vypracovat těsto? Jak poznam že je to hotové(třeba když se těsto nelepí je to).
Obrazek uzivatele
Zadělání kvásku znamená, že vezmeme kvasnice, špetku cukru (ten totiž ty kvasnice jí), špetku mouky a mléko. Kvasnice s cukrem utřeme, zalijeme mlékem (musí mít pokojovou teplotu, horké kvasnice zabije a studené jim nedovolí vykvasit), posypeme špetkou mouky a počkáme, až vykyne - to poznáš. Mezitím si do mísy dáš zbylé suroviny a přiliješ hotový kvásek. A je to. Těsto může kynout tak dlouho, jak chceš, podle toho, jaké těsto chceš mít. Čím delší dobu, tím větší budou bubliny. Ale měly by se dodržovat tři fáze kynutí - tj. v míse, na plechu a pak ještě v troubě.
Obrazek uzivatele
wow, tak doteď jsem si myslela, že mám parádní vyjadřovací schopnosti a v pečení, že se vyznám a zvládnu předávat dál... mám ještě co dohánět:o) bomba popis, seš borec
Obrazek uzivatele
V zásobě mám vždy suché kvasnice - na tento recept jsem použila půlku sáčku a do těsta přidala ještě cca 2 lžíce rumu. Těsto je také dobré v polovině kynutí ještě jednou zlehka promísit. Recept na kynuté těsto je skvělý, dělám z něj i jiné kynuté věci - např. šneky (rozválí se, pomaže rozšlehaným vajíčkem, posype skořicí, cukrem, rozinkami, zabalí, krájí a peče, nebo s oblíbenou náplní mé dcerky - nutellou a rozinkami).
Obrazek uzivatele
Recept je skvělý, jen se vám nějak vytratily kvasnice z toho zadělávání kvásku. Bez těch by to jaksi nešlo :)
Obrazek uzivatele
Právě si pochutnávám na svých prvních vlastnoručně upečených buchtách s tvarohem - jsou ještě vlažné... a naprosto fantastické! Díky za skvělý recept!
Obrazek uzivatele
nevedela som ze je to cesky recept no mynule som buchty pripravovala tymto sposobom a neusla sa my ani jedna cely plech skoncil u priatela a este pital duplu!
Obrazek uzivatele
V rozpise jsou psané žloutky,v samotném receptu vajíčka.Co tam patří?Jen žloutky ,nebo celé vejce?
Obrazek uzivatele
sem chlap v cizine a zachtelo se mi buchet diky vam vsem se mi to podarilo
Obrazek uzivatele
Právě jsem upekla české buchty dle Vašeho receptu.....nemají chybu,je to šíleně dobrá mlaskačka.Zkuste to také,stojí to fakt za to.Jana
Obrazek uzivatele
do švestkových povidel je výborné nastrouhat perník, používám ruměnky.skvělá chuť !!!!
Obrazek uzivatele
Teda - čtu veškeré tyto recenze na tyto buchty a jdu naně!!! Mám spousta receptů, ale asi by byl hřích tyto nevyzkoušet. dám i na rady - místo citrónu pomeranč a některé naplním místo marmeládou, čerstvou švestkou... Tak uvidíme - sama jsem zvědavá..
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/05, str.65
Obrazek uzivatele
Je to vynikajici recept. Pouzila jsem ho i na sateckove kolace a jsou krasne krehoucke. Akorat je treba peci kolace trosku rychleji (asi o 20 stupnu teplejsi trouba) aby se nevysusily.
Obrazek uzivatele
Právě jím moje první buchty a jsou faakt moooc dobre!
Obrazek uzivatele
Tak přátelé, mohu jen potvrdit, že napoprvé to dopadlo, jako by je dělala moje babička, ani nestačily vychladnout, těsto je vláčné a nemá chybu.... K úplné dokonalosti by se je mohl naučit můj přítel :oD (tak jsou jednoduché) To by byl ráj na zemi..
Obrazek uzivatele
Dobrý den, na začátku vašeho receptu píšete -ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Neměly by tam být kvasnice místo té mouky? Děkuji :)
Obrazek uzivatele
Patří tam kvasnice i ta lžíce mouky. Kvasnice je třeba si přimyslet, když se dělá kvásek :-) Mouka zahušťuje kvásek, který by nezačal spávně kvastit... Poskytuje živnou půdu kvasinkám spolu s cukrem a umožňuje bublinkám se udržet.
Obrazek uzivatele
Moje první buchty dopadly na výbornou! Jsou fantastický...
Obrazek uzivatele
Tento víkend,jsem vyzkoušela vaše buchty a musím říci,že byly výborné.Moje rodinka se na ně vrhla jako by nikdy nic lepšího nejedli.Určitě je budu dělat častěji.
Obrazek uzivatele
Napsal by mi prosím někdo, jak by těsto po vyválení mělo být tlusté? Díky moc
Obrazek uzivatele
Moje první buchty a nejlepší co jsem jedla. Do rána nevydržely :)

Stránky

Přidat komentář