
České buchty
Větší klasika snad ani neexistuje: povidlové, tvarohové, makové... Už pohádkový český Honza věděl, co je dobré!
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 50 g cukru
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
- strouhanou kůru z jednoho citronu
- 1 sáček vanilinového cukru
- špetku soli
- 250 g švestkových povidel (nebo tvarohové či makové náplně)
- 100 g másla na vymazání pekáče
Příprava jídla
1. Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Až vykyne, smíchejte ho se zbytkem cukru a mouky, vajíčky, rozehřátým máslem, citronovou kůrou i šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přidejte vlažné mléko (pozor, nesmí být horké). Zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout.
2. Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně. Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou.
3. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.
2. Položte těsto na pomoučený vál, rozválejte ho a nakrájejte na čtverečky o zhruba čtyřcentimetrové hraně. Teď přichází ideální chvíle na to, abyste zapojili děti: na každý čtvereček můžou dávat povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň) a pak tvarovat buchty; okraje je třeba prsty pečlivě spojit. Vy mezitím v pekáči rozpusťte máslo a spolu se svými malými pomocníky do něj skládejte buchty. Každou po stranách ,vykutálejte‘ v másle, aby se po nakynutí neslepila se svojí sousedkou.
3. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Buchty nechte v pekáči zhruba čtvrt hodiny kynout, pak je nahoře omastěte a vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Dolce_Vita (neověřeno)
3. Březen 2006 09:59
Lenka (neověřeno)
12. Říjen 2006 20:37
Hanka (neověřeno)
23. Leden 2007 13:39
Dora (neověřeno)
2. Únor 2007 12:32
Gábina (neověřeno)
4. Březen 2006 22:33
Alena (neověřeno)
30. Srpen 2006 17:07
Iva (neověřeno)
20. Březen 2006 09:26
Lenka (neověřeno)
15. Listopad 2006 13:35
Venda (neověřeno)
20. Listopad 2006 12:23
opagme (neověřeno)
30. Listopad 2006 21:16
babeta81 (neověřeno)
13. Červenec 2008 22:08
opagme (neověřeno)
30. Listopad 2006 21:11
opagme (neověřeno)
30. Listopad 2006 21:39
Pittatta.Marketta (neověřeno)
7. Leden 2007 17:35
zdenka (neověřeno)
10. Únor 2008 21:02
Pavla (neověřeno)
6. Březen 2007 15:05
pavel (neověřeno)
18. Březen 2007 05:10
Jana (neověřeno)
21. Duben 2007 11:23
kaja (neověřeno)
1. Červenec 2007 12:26
Kamča (neověřeno)
22. Srpen 2007 16:48
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 17:22
Alena (neověřeno)
5. Říjen 2007 16:50
Lenka (neověřeno)
20. Prosinec 2007 19:24
Kupina (neověřeno)
6. Květen 2008 14:57
Ondra (neověřeno)
13. Červen 2008 11:05
Ondrovi (neověřeno)
2. Říjen 2008 20:37
Andule (neověřeno)
21. Červenec 2008 15:09
Hanka (neověřeno)
21. Říjen 2008 09:40
Lenny (neověřeno)
29. Říjen 2008 13:20
Renáta Schubertová
31. Březen 2010 10:55
Stránky