Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fíkový koláč s mascarpone

Linecké těsto, krém z mascarpone a šťavnaté fíky – co víc si přát?

Vydání: 2011/9
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
Chlazení: 10 minut
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Italská

Ingredience

    • 300 g hladké mouky
    • 150 g másla
    • 1 vejce + 2 žloutky
    • 75 g krupicového cukru
    • sůl
    • 6 lžic fíkového džemu
    • 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
    • 2 lžíce bílého portského nebo jiného dezertního vína
    • 250 g mascarpone
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 24 malých černých fíků, beze stopek a na čtvrtky

Příprava jídla

1 V kuchyňském robotu promixujte na drobenku mouku, kostičky studeného másla, cukr a špetku soli. Přidejte vejce a žloutky a mixujte tak dlouho, až vznikne soudržné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.

Fíkový džem v kastrůlku promíchejte s citronovou kůrou a portským, přiveďte k varu, vypněte a nechte vychladnout. Mascarpone utřete s moučkovým cukrem.

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Propíchejte dno, zakryjte ho papírem na pečení, posypte suchými fazolemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Odstraňte fazole a papír a dejte koláč ještě do trouby na 2 minuty dopéct. Nechte vychladnout.

Na dno koláče rozprostřete vrstvu mascarpone a dejte na 10 minut do mrazáku. Vyjměte a opatrně potřete ochuceným fíkovým džemem (trochu si odložte). Pak na koláč navrstvěte čtvrtky fíků, potřete zbytkem ochuceného džemu a podávejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fíky & mozzarella

Obrácený fíkový dort

Kuřecí kapsa plněná fíky

Poháry s fíky a ricottou

Čokoládovo-fíková buchta

Rozpečené medové fíky

REKLAMA

Přidat komentář