Linecké těsto, krém z mascarpone a šťavnaté fíky – co víc si přát?
Suroviny
Postup
V kuchyňském robotu promixujte na drobenku mouku, kostičky studeného másla, cukr a špetku soli. Přidejte vejce a žloutky a mixujte tak dlouho, až vznikne soudržné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.
Fíkový džem v kastrůlku promíchejte s citronovou kůrou a portským, přiveďte k varu, vypněte a nechte vychladnout. Mascarpone utřete s moučkovým cukrem.
Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 24 cm. Propíchejte dno, zakryjte ho papírem na pečení, posypte suchými fazolemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Odstraňte fazole a papír a dejte koláč ještě do trouby na 2 minuty dopéct. Nechte vychladnout.
Na dno koláče rozprostřete vrstvu mascarpone a dejte na 10 minut do mrazáku. Vyjměte a opatrně potřete ochuceným fíkovým džemem (trochu si odložte). Pak na koláč navrstvěte čtvrtky fíků, potřete zbytkem ochuceného džemu a podávejte.