Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Pokud vám v polévce nevyhovuje chuť kyselého mléka, nahraďte ho sladkou smetanou na vaření.

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Vaření 0:10
Polévka Česká

Ingredience

    • 700 g moučných brambor, oloupaných
    • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
    • 1 bobkový list
    • 1 malá bílá cibule, nakrájená najemno
    • 1 rovná lžíce kmínu
    • 2 lžíce sádla
    • 500 ml kyselého mléka nebo podmáslí
    • sůl a čerstvě drcený pepř
    • 1 lžíce sušených hřibů, rozdrcených v hmoždíři na prach
    • 100 g čerstvých lišek, očištěných a překrojených
    • 4 vejce + 250 ml octa
    • čerstvá majoránka na ozdobu

Příprava jídla

1 Polovinu brambor nakrájejte na kostičky a uvařte je v půl litru vývaru s bobkovým listem doměkka. Pak je sceďte,odložte stranou a vývar uchovejte. Zbytek brambor nakrájejte nadrobno a kmín podrťte v hmoždíři. V hrnci na tuku opečte cibuli doměkka, přisypte polovinu kmínu, potom syrové brambory a krátce je osmahněte. Zalijte dalším 0,5 l vývaru a vařte doměkka. Stáhněte z ohně, rozmixujte a propasírujte jemným sítem.

2 Vejce postupně vyklepněte do misky se studeným octem, nechte zatáhnout a po chvíli vyjměte děrovanou lžící a postupně přesuňte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pošírujte 3–5 minut, dokud bílek nezpevní.

3 Do vývaru, ve kterém se vařily kostičky brambor, vlijte kyselé mléko a vmíchejte druhou polovinu kmínu a asi 2/3 houbového prachu. Směs přidejte do vroucí polévky, promíchejte a ihned odstavte, osolte a opepřete. Lišky opečte v pánvi na lžíci sádla.

4 Do talířů naaranžujte kopeček bramborových kostiček, na ně posaďte vejce a okolo nalijte bramborový krém. Ozdobte opečenými liškami, lístky čerstvé majoránky a posypte zbylým houbovým prachem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

České menu ovlivněné Vídní

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Bramborový krém s vůní lanýžů

Celerová krémová polévka se slaninou

Krémová kuřecí polévka

Krémová květáková polévka se sýrem

Krémová lososovo-bramborová polévka

Krémová polévka s kapustou

Krémová rybí polévka

Hovězí consommé Sarah Bernhardt s nočky

Hráškový krém

30x báječné houbové recepty

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

Švestkový koláč s makovou drobenkou

Přidat komentář