Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostružinový mřížkový páj

Ostružinovou náplň zpevní škrob, ale přitom ovoce neztratí nic ze své chuti. Příště můžete zkusit páj s mraženými borůvkami.

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Americká

Ingredience

    • 115 g změklého másla + na vymazání formy
    • 140 g přírodního cukru
    • 1 velké vejce + 1 žloutek
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 300 g hladké mouky
    • 110 g jemně mletých mandlí

    NA NÁPLŇ

    • 800 g ostružin (i mražených)
    • 200 g krupicového cukru
    • 3 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 lžička citronové šťávy
    • 2 lžičky nastrouhané kůry z biocitronu
    • 2 lžíce másla

Příprava jídla

1 Vymažte koláčovou formu o průměru asi 25 cm. V robotu rozmixujte máslo a cukr, pak zašlehejte celé vejce a vanilku. Promíchejte mouku a mleté mandle a směs po částech přimíchejte k máslové hmotě. Každou dávku rozmixujte. Při nízkých otáčkách přidejte lžíci ledové vody. Zformujte těsto do koule a zabalte zvlášť 2/3 na koláč a 1/3 na mřížku. Dejte do ledničky na 30 minut odpočinout.

2 V míse smíchejte ostružiny, cukr, škrob, citronovou kůru a šťávu. Nechte odpočívat 20 minut, občas promíchejte a pomačkejte.

Mezi dvěma archy potravinářské fólie rozválejte větší díl těsta na plát o průměru 28 cm a vyložte jím formu včetně stěn. Předehřejte troubu na 200 °C.

Menší díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájete zhruba 1–1,5cm široké proužky. Ostružinovou náplň dejte do formy na těsto a poklaďte vločkami másla. Z proužků těsta vytvořte mřížku. Těsto potřete žloutkem. Pečte zhruba 40–45 minut dozlatova.

MŘÍŽKA 

Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je někde podvléknout, někde jen k náplni přimáčknout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný páj s drobenkou

Švestkový páj

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Klasický jablečný páj

Pekanový páj

Tradiční americké koláče

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

REKLAMA

Přidat komentář