
Ostružinový mřížkový páj
Ostružinovou náplň zpevní škrob, ale přitom ovoce neztratí nic ze své chuti. Příště můžete zkusit páj s mraženými borůvkami.
Ingredience
- 115 g změklého másla + na vymazání formy
- 140 g přírodního cukru
- 1 velké vejce + 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- 110 g jemně mletých mandlí
- 800 g ostružin (i mražených)
- 200 g krupicového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžičky nastrouhané kůry z biocitronu
- 2 lžíce másla
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Vymažte koláčovou formu o průměru asi 25 cm. V robotu rozmixujte máslo a cukr, pak zašlehejte celé vejce a vanilku. Promíchejte mouku a mleté mandle a směs po částech přimíchejte k máslové hmotě. Každou dávku rozmixujte. Při nízkých otáčkách přidejte lžíci ledové vody. Zformujte těsto do koule a zabalte zvlášť 2/3 na koláč a 1/3 na mřížku. Dejte do ledničky na 30 minut odpočinout.
2 V míse smíchejte ostružiny, cukr, škrob, citronovou kůru a šťávu. Nechte odpočívat 20 minut, občas promíchejte a pomačkejte.
3 Mezi dvěma archy potravinářské fólie rozválejte větší díl těsta na plát o průměru 28 cm a vyložte jím formu včetně stěn. Předehřejte troubu na 200 °C.
4 Menší díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájete zhruba 1–1,5cm široké proužky. Ostružinovou náplň dejte do formy na těsto a poklaďte vločkami másla. Z proužků těsta vytvořte mřížku. Těsto potřete žloutkem. Pečte zhruba 40–45 minut dozlatova.
MŘÍŽKA
Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je někde podvléknout, někde jen k náplni přimáčknout.
Přidat komentář