Suroviny
droždí
20
g
mléko
450
ml
krupicový cukr
140
g
mouka pšeničná hladká
400
g
žloutek
4
ks
sůl
máslo
200
g
mouka pšeničná polohrubá
40
g
vejce
1
ks
na potřetí
pudinkový prášek
1
bal
prášek
smetana
50
ml
višně
200
g
kompotované
Z droždí, části vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme zbylou mouku a cukr, špetku soli, žloutky, zbytek vlažného mléka a vykynutý kvásek. Vše zpracujeme na nelepivé těsto a necháme na teple 40 minut kynout.
Změklé máslo propracujeme s polohrubou moukou a vytvoříme kostku. Vykynuté těsto rozválíme do kříže tak, aby střed zůstal silnější. Do středu položíme máslové těsto, okraje kynutého těsta přeložím přes sebe a máslové těsto do kynutého zabalíme. Rozválíme na plát velký asi 30x40cm, okraje složíme do středu a pak přeložíme na polovinu. Po složení má těsto 4 vrstvy. Necháme ho v chladu 40 minut odpočinout. Pak těsto opět rozválíme, postup zopakujeme a znovu dáme na 40 minut do chladničky. Poté postup ještě jednou zopakujeme. Nakonec necháme těsto na teplém místě přibližně 15 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Mléko s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu. Přidáme do něj mák, nastrouhané ořechy a ještě krátce povaříme. Necháme vychladnout a ochutíme rumem.
Připravené odleželé těsto rozválíme na 4 mm silný plát a rozkrájíme na čtverce 10*10cm. Do středu těsta dáme lžíci pudinkového krému a višně.
Cípy těsta pěkně potřeme rozšlehaným vejcem a přeložíme přes sebe do šátečků. Šátečky rozložíme na plechy a necháme asi 20 minut kynout.
Nakonec povrch šátečků potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 30 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.