Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka z hovězí oháňky

Silná polévka vás zaručeně postaví na nohy i po prohýřené noci. Pro větší společnost doporučujeme připravit si jí několikanásobně větší množství.

Vydání: 2012/1
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Vaření 2:00
Polévka Česká

Ingredience

    • 1,5 kg hovězí oháňky
    • 1 lžíce slunečnicového oleje
    • 2 mrkve, oloupané a pokrájené nahrubo
    • 1 petržel, oloupaná a pokrájená nahrubo
    • 1/4 celeru, oloupaného
    • 1 cibule, oloupaná a pokrájená na čtvrtky
    • 8 kuliček černého pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 2 bobkové listy
    • sůl
    • hrst petrželky na ozdobení

    NA STROUHÁNÍ

    • asi 200 g hrubé mouky
    • 1 vejce

Příprava jídla

1 Začněte přípravou strouhání: V misce prošlehejte vejce a přisypávejte k němu postupně tolik mouky a hněťte, až vznikne tuhá soudržná hmota. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle na pracovní plochu poprášenou hrubou moukou a strouhání nechte alespoň hodinu proschnout. (Co nepoužijete do polévky, nechte schnout přes noc a pak uchovejte v uzavřené dóze a použijte příště.)

2 Oháňku nasekanou na špalíky, promíchejte s olejem, dejte do pekáčku, vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 40 minut, až zhnědne. Na posledních 10 minut k masu přidejte cibuli a kořenovou zeleninu. Pak vše přendejte do hrnce. Do pekáčku nalijte 200 ml vody a na sporáku ji přiveďte k varu, míchejte tak dlouho, až se rozpustí veškeré lahodné připečeniny. Vlijte do hrnce k ostatním přísadám, přidejte koření, 1 litr studené vody a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte mírně bublat 1,5 hodiny; během vaření sbírejte pěnu. Pak vývar přeceďte přes jemné síto. Z vychladlých oháněk oberte maso.

3 Čistý vývar přiveďte znovu k varu a osolte podle chuti. Vhoďte do něj 2 hrsti strouhání a vařte 2 minuty. Podávejte ozdobené petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete vývar zamrazit, zprudka ho povařte, aby se zkoncentroval a nezabíral vám tolik místa. Po vychladnutí ho přelijte do mrazuvzdorných plastových misek a zamrazte. Po rozmrazení ho nařeďte vodou na požadovanou sílu (do omáček může být silnější, na polévku ho nařeďte trochu víc).

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lehký zeleninový vývar se špaldovým kapáním

Nejlepší kuřecí vývar

Hovězí polévka s knedlíčky

Hovězí polévka s morkovými knedlíčky

Polévka s macesovými knedlíčky

Domácí nudle

Játrové knedlíčky

Pečené brambory s oháňkou

Nejsnazší kuřecí vývar

Hovězí consommé s játrovými raviolami

Přidat komentář