Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Tradiční americká večeře na Den díkůvzdání

Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Do 30 minut
PT3H
Pečení 3:00
Maso Americká

Ingredience

    • 4 stroužky česneku, prolisované
    • 2 hrsti petržele, najemno nakrájené
    • 100 g másla, změklého
    • sůl a pepř
    • 1 krůta o váze cca 3 kg
    • 1½ kg nových brambor, omytých, větší rozkrojené napůl

    NA OMÁČKU:

    • 2 lžíce hladké mouky
    • 3 lžíce husté brusinkové zavařeniny
    • 20 ml portského vína
    • 600 ml kuřecího vývaru
    • případně 1 lžíce sójové omáčky

     

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Dejte do mísy česnek, petržel a máslo, dobře osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte vařečkou nebo prsty. (Bylinkové máslo si můžete připravit den dopředu a uchovat ho v lednici, nebo dokonce dva týdny dopředu a mít ho v mrazáku. Před použitím nechte ztuhlé máslo trochu změknout.)

2 Položte krůtu na pracovní desku a opatrně rukou uvolněte kůži od prsou tak, abyste vytvořili kapsu. Do té vetřete část připraveného bylinkového másla. Zbytek másla důkladně rozetřete po celé krůtě.

3 Brambory vsypte do většího pekáče, na ně položte krůtu prsy nahoru a pečte 30 minut. Pak pekáč vytáhněte z trouby, krůtu vyndejte na pracovní desku a důkladně protřeste brambory na pekáči. Vraťte krůtu zpátky, polijte ji vypečeným máslem a pečte dalších zhruba 90 minut do zlatohněda. Upečenou krůtu vyndejte na pracovní plochu, lehce ji zakryjte alobalem a nechte odpočinout. Brambory pečte ještě asi 20 minut, pak je přesuňte do servírovací mísy tak, aby vypečené máslo a šťávy zůstaly v pekáči, a uchovejte je v teple.

4 Teď si připravte brusinkovou omáčku. Pekáč dejte na plotnu na nejnižší plamen a vmíchejte mouku. Až zhnědne, přidejte brusinkovou zavařeninu a portské. Nechte chvíli opékat, pak přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte mírně probublávat tak dlouho, až bude omáčka hustá podle vašich představ. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš sladká, vmíchejte do ní lžíci sójové omáčky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Květáková polévka s pečeným česnekem

Dort kolibřík

Krémový špenát

Nádivka z vinné klobásy a šalvěje

REKLAMA

Přidat komentář