Krůta s javorovým sirupem a salátem s dýní

Krůta s javorovým sirupem a salátem s dýní

4.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5072 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 494 g
Tuky 312 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát je báječným doplňkem voňavého krůtího masa s nasládlou šťávou. Podávat ho můžete vlahý i studený. Recept nám prozradil šéfkuchař Petr Hajný.

Suroviny

krůta 1 ks
3,5-4kg (viz Tipy & triky)
sůl
hrubozrnná či vločková mořská
olivový olej 3 PL
jablko 3 ks
omytá
skořice 2 svitky
badyán 4 ks
hvězdičky
javorový sirup 100 ml
tymián 1 snítek
máslo 150 g
čerstvé
Na salát
dýně 200 g
muškátová dýně dužina
paprika 3 ks
červené i zelené, omyté
šalotka 100 g
oloupané, spařené horkou vodou
rozmarýn 1 snítka
olivový olej 6 PL
balzamikový ocet 3 PL
bílý
med 1 PL
krupicový cukr 1 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 snítky

1 Krůtu očistěte od případných zbytků brk – silnější vytahejte pinzetou, chmýří opalte nad ohněm. Maso uvnitř i vně omyjte a osušte. Pak ze všech stran osolte, pokapejte olejem a vetřete důkladně do kůže. Nechte v chladu, nejlépe přes noc odležet.

2 Pokud nemáte krůtu zformovanou z obchodu, udělejte pod biskupem otvor v kůži a protáhněte jím křížem konce stehen. Křídla ohněte v kloubu a založte za zády, aby krůta při pečení držela tvar a neodlamovala se stehna a křídla. Z jablek vykrojte jádřince a nakrájejte na klínky.

3 Předehřejte troubu na 160 °C. Břišní dutinu krůty naplňte nakrájenými jablky a přidejte k nim celou skořici a hvězdičky badyánu. Krůtu přesuňte do pekáče a položte ji prsy dolů. Než se rozehřeje trouba, začněte připravovat máslo s javorovým sirupem na potírání.

4 Máslo pokrájejte na menší kousky (bude se tak lépe rozpouštět) a vložte do rendlíku společně se snítkou omytého a osušeného tymiánu. Kastrůlek postavte na sporák a na mírném ohni nechte máslo úplně rozpustit. Přilijte javorový sirup, prošlehejte metličkou, abyste získali kompaktní hmotu, a odstavte z ohně.

6 Plochým štětcem nebo peroutkou potřete připravenou krůtu. Teplé máslo na studeném mase tuhne a opakovaným natíráním se utvoří po celém povrchu souvislá vrstva javorového másla. Krůtu v pekáči podlijte trochou vody, zakryjte poklicí nebo alobalem, snižte teplotu na 130 °C a pečte doměkka; celkem asi 3 až 3,5 hodiny.

7 Během pečení krůtu přelévejte javorovým máslem a vypečenou šťávou. Po hodině odkryjte, krůtu otočte a pokračujte v pečení a přelévání. Když je maso měkké, zvyšte teplotu na 190 °C a asi 15 minut dopékejte dozlatova; javorový sirup na povrchu krásně zkaramelizuje. Nechte chvíli odpočinout a naporcujte.

PEČENÝ ZELENINOVÝ SALÁT

  • OKRÁJEJTE z dýně slupku, z paprik odstraňte semeník a vše nakrájejte na kostky o hraně 1 cm. Zeleninu přendejte na velký kus alobalu.
  • OCHUŤTE solí, pepřem, rozmarýnem a promíchejte s částí oleje. Směs zabalte a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.
  • OPEČTE v pánvi na lžíci oleje spařené celé šalotky. Přidejte med, ocet a nechte zkaramelizovat. Po zchladnutí nakrájejte na tenké plátky.
  • PROMÍCHEJTE upečenou zeleninu z alobalu se šalotkami, zbylým olejem a nase- kanou petrželkou. Dochuťte solí a pepřem.
     

PORCOVÁNÍ A PODÁVÁNÍ

  • ODKROJTE prsa podél celé hrudní kosti. Začněte od krku, lžící odtahujte maso, a odkrajujte a odlupujte ho od kosti dozadu a dolů. Stejně vykrojte i druhé prso.
  • ODDĚLTE stehna od trupu. Stehna odtáhněte a odkrojte v kyčelním kloubu. Potom je ještě rozdělte na dvě části tak, že je v kloubu naříznete, vyvrátíte a dokrojíte nožem.
  • NAFILETUJTE prsíčka na tenké plátky napříč svalovými vlákny. Maso si při krájení přidržujte lžící, nebudou se vám lepit prsty a vypadá to elegantně.
  • PODÁVEJTE na každou porci část stehna a polovinu nakrájených prsíček. Doplňte zeleninovým salátem, plátky jablek z upečené krůty a přelijte šťávou.
     

TIPY & TRIKY

  • Nejchutnější jsou chlazené krůty, nejlépe přímo od farmáře. Můžete je koupit na trzích, v prodejnách drůbeže nebo si najít svého dodavatele z internetové nabídky. Mražené krůty mají po upečení sušší maso. V obou případech krůtu nasolte, potřete trochou kvalitního oleje a nechte do druhého dne v chladu odležet. Olej a sůl působí na křehkost masa, které je dříve měkčí, šťavnatější a chutnější.
  • Pomalé pečení při nízké teplotě brání vysoušení masa. Maso pečte nejdříve přiklopené a po změknutí ho dopečte ,na barvu‘. „Investovat čas se vyplatí,“ říká Petr Hajný.
  • Muškátová dýně je sladší a aromatičtější než jiné druhy u nás dostupných dýní. Po rozkrojení vyberte semena, odstraňte všechna vlákna a okrájejte vrchní slupku.
  • Šalotky oloupejte, vhoďte do vroucí vody a 2 minuty vařte. Slijte je, nechte okapat a teprve potom je opečte.
  • Skelet se zbylým masem vyhrává ten, kdo první dojedl. Nebo maso oberte a použijte do salátů, rizota, těstovin...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit