Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut Pro zkušené 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2593 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 349 g
Tuky 90 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční americká večeře na Den díkůvzdání

Suroviny

česnek 4 stroužky
prolisovaný
petržel 2 hrsti
najemno
máslo 100 g
změklé
sůl
pepř
krůta 1 ks
o váze cca 3 kg
brambory 1.5 kg
nové, omyté, větší rozkrojené napůl
Na omáčka
mouka pšeničná hladká 2 PL
brusinková zavařenina 3 PL
víno červené 20 ml
vývar kuřecí 600 ml
sójová omáčka 1 PL
lze vynechat

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Dejte do mísy česnek, petržel a máslo, dobře osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte vařečkou nebo prsty. (Bylinkové máslo si můžete připravit den dopředu a uchovat ho v lednici, nebo dokonce dva týdny dopředu a mít ho v mrazáku. Před použitím nechte ztuhlé máslo trochu změknout.)

2 Položte krůtu na pracovní desku a opatrně rukou uvolněte kůži od prsou tak, abyste vytvořili kapsu. Do té vetřete část připraveného bylinkového másla. Zbytek másla důkladně rozetřete po celé krůtě.

3 Brambory vsypte do většího pekáče, na ně položte krůtu prsy nahoru a pečte 30 minut. Pak pekáč vytáhněte z trouby, krůtu vyndejte na pracovní desku a důkladně protřeste brambory na pekáči. Vraťte krůtu zpátky, polijte ji vypečeným máslem a pečte dalších zhruba 90 minut do zlatohněda. Upečenou krůtu vyndejte na pracovní plochu, lehce ji zakryjte alobalem a nechte odpočinout. Brambory pečte ještě asi 20 minut, pak je přesuňte do servírovací mísy tak, aby vypečené máslo a šťávy zůstaly v pekáči, a uchovejte je v teple.

4 Teď si připravte brusinkovou omáčku. Pekáč dejte na plotnu na nejnižší plamen a vmíchejte mouku. Až zhnědne, přidejte brusinkovou zavařeninu a portské. Nechte chvíli opékat, pak přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte mírně probublávat tak dlouho, až bude omáčka hustá podle vašich představ. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš sladká, vmíchejte do ní lžíci sójové omáčky.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit