Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

4.1/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Pro zkušené 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6463 kcal
Bílkoviny 649 g
Sacharidy 552 g
Tuky 264 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční americká večeře na Den díkůvzdání

Suroviny

česnek 4 stroužky
prolisované
petržel 2 hrsti
najemno
máslo 100 g
změklé
sůl
pepř
krůta 3 kg
brambory 1,5 kg
nové
Na omáčku
brusinková zavařenina 3 PL
vývar kuřecí 600 ml
sójová omáčka 1 PL

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Dejte do mísy česnek, petržel a máslo, dobře osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte vařečkou nebo prsty. (Bylinkové máslo si můžete připravit den dopředu a uchovat ho v lednici, nebo dokonce dva týdny dopředu a mít ho v mrazáku. Před použitím nechte ztuhlé máslo trochu změknout.)

2

Položte krůtu na pracovní desku a opatrně rukou uvolněte kůži od prsou tak, abyste vytvořili kapsu. Do té vetřete část připraveného bylinkového másla. Zbytek másla důkladně rozetřete po celé krůtě.

3

Brambory vsypte do většího pekáče, na ně položte krůtu prsy nahoru a pečte 30 minut. Pak pekáč vytáhněte z trouby, krůtu vyndejte na pracovní desku a důkladně protřeste brambory na pekáči. Vraťte krůtu zpátky, polijte ji vypečeným máslem a pečte dalších zhruba 90 minut do zlatohněda.

4

Upečenou krůtu vyndejte na pracovní plochu, lehce ji zakryjte alobalem a nechte odpočinout. Brambory pečte ještě asi 20 minut, pak je přesuňte do servírovací mísy tak, aby vypečené máslo a šťávy zůstaly v pekáči, a uchovejte je v teple.

5

Teď si připravte brusinkovou omáčku. Pekáč dejte na plotnu na nejnižší plamen a vmíchejte mouku. Až zhnědne, přidejte brusinkovou zavařeninu a portské. Nechte chvíli opékat, pak přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte mírně probublávat tak dlouho, až bude omáčka hustá podle vašich představ. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš sladká, vmíchejte do ní lžíci sójové omáčky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...