Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Janina boloňská omáčka se špagetami

Janina boloňská je supersnadná, a navíc uvařená z toho, co máte běžně po ruce (v ledničce). Chutnat bude i malým dětem!

Vydání: 2013/3
Autor:
Hodnocení:
50 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 2 hodiny
PT20M
Příprava 0:20
Omáčka Italská

Ingredience

    • 1 středně velká cibule
    • 1 větší mrkev
    • 1 řapík celeru
    • 400 g mletého hovězího masa
    • 2 lžíce oleje nebo sádla
    • 1–2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku (zhruba 1 konzerva o 70 g)
    • 1/2–1 lžička soli
    • špagety a parmazán k podávání

Příprava jídla

1 Oloupejte cibuli, mrkev oškrábejte a spolu s řapíkatým celerem nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší pánvi začněte rozehřívat olej, vhoďte do něj mrkev, osolte špetkou soli a na středním plameni za občasného míchání nechte 2 minuty trochu změknout. Přidejte  cibuli a celer a další 2 minuty míchejte. Vše by mělo trochu změknout, ale nikoli zhnědnout.

2 Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka ho osmahněte. Větší hrudky masa vařečkou rozdělte nebo rozmáčkněte, aby se rychleji opeklo. Jakmile se šťáva vydusí a maso se konečně začne opravdu opékat a přichytávat ke dnu pánve, malou chvíli ho při tom nechte. Teprve až bude hrozit nevyhnutelným připálením, přidejte protlak. I ten se musí trochu osmahnout v tuku a změnit barvu z červené na rezavou, takže pokračujte v míchání ještě asi minutu – změna barvy vám určitě neunikne. Zalijte zhruba 200 ml vroucí vody, případně více nebo méně – každopádně tak, aby hustota vznikající omáčky v pánvi už trochu připomínala známý výsledek. Osolte podle chuti, pokaždé záleží na ochucení mletého masa z obchodu. Ztlumte plamen na minimum, zakryjte poklicí a nechte omáčku jen lehce probublávat následujících 90 minut. Občas promíchejte nebo doplňte odpařenou tekutinu.

3 Omáčku znovu ochutnejte a dolaďte solí. Podávejte se špagetami uvařenými podle návodu na obalu a najemno nastrouhaným parmazánem.

NĚCO NAVÍC

Recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gianfrancova boloňská omáčka s tagliatelle

Richardova boloňská omáčka s tagliatelle

Špagety 20x jinak

Dušená kachna s nudlemi

50 nejlepších receptů s mletým masem

Komentáře

Obrazek uzivatele
k boloňské omáčce vždy tagliatelle...
Obrazek uzivatele
Dobrý den Miloši, recept máme od Jany Florentýny Zatloukalové. Stejně jako příprava ani podávání není ortodoxní. Jana nám zkrátka jídlo naservírovala tak, jako ho mají v její rodině nejraději a jak se povede každému, i začínajícímu kuchyři. Boloňskou se vším všudy si můžete uvařit podle Giafrancova receptu: http://www.apetitonline.cz/recepty/8745-gianfrancova-bolonska-omacka-s-tagliatelle.html

Přidat komentář