0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Boloňská omáčka k těstovinám

Boloňská omáčka k těstovinám
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Boloňská omáčka k těstovinám

4.2 / 5. Počet hodnocení: 23
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1376 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 46 g
Tuky 73 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro těstoviny je stejně zásadní, jako pro svíčkovou knedlík. Také ona je národním pokladem a také ona musí pro udělení čestného občanství splnit určité předpoklady.

Suroviny

olivový olej 3 PL
část lze nahradit máslem
cibule 1 ks
menší, najemno
řapíkatý celer 2
menší stonky, pokrájené
mrkev 1 ks
větší, jemně nastrouhaná nebo nakrájená
hovězí maso mleté 350 g
kvalitní, ne moc suché, 2 hovězí : 1 vepřové
víno červené 200 ml
dobré, lez nahradit sušším bílým vínem
rajče 500 g
soudečková italská, zralá čerstvá nebo z konzervy, rozmělněná vč. šťávy
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
muškátový oříšek
strouhaný, na dochucení
K podávání
nudle rýžové
tagliatelle, mušle, ouška, kroucánky
parmazán
čerstvě strouhaný, lez nahradit ovčím sýrem pecorino

Postup

1

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla.

2

Poté přihoďte celer i mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty.

3

Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran.

4

Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, asi tři hodiny, až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody.

5

Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami, posypané strouhaným sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč