Boloňská omáčka k těstovinám

Boloňská omáčka k těstovinám

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1408 kcal
Bílkoviny 78 g
Cukr 54 g
Tuky 73 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pro těstoviny je stejně zásadní, jako pro svíčkovou knedlík. Také ona je národním pokladem a také ona musí pro udělení čestného občanství splnit určité předpoklady.

Suroviny

olivový olej 3 PL
část lze nahradit máslem
cibule 1 ks
menší, najemno
celer 2
pokrájené
mrkev 1 ks
větší, jemně nastrouhaná / nakrájená
hovězí maso mleté 350 g
kvalitní, ne moc suché, 2 hovězí : 1 vepřové
víno červené 200 ml
dobré, lez nahradit sušším bílým vínem
rajčata 500 g
soudečková italská, zralá čerstvá / z konzervy, rozmělněná vč.šťávy
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
muškátový oříšek
strouhaný, na dochucení
K podávání
nudle rýžové
tagliatelle / mušle / ouška / kroucánky
parmazán
čerstvě strouhaný, lez nahradit ovčím sýrem pecorino

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla. Poté přihoďte celer i mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty.

Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran. Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, asi tři hodiny, až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody.

Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami, posypané strouhaným sýrem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit