0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Boloňská omáčka k těstovinám

Boloňská omáčka k těstovinám
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Boloňská omáčka k těstovinám

4.2 / 5. Počet hodnocení: 23
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1376 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 46 g
Tuky 73 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro těstoviny je stejně zásadní, jako pro svíčkovou knedlík. Také ona je národním pokladem a také ona musí pro udělení čestného občanství splnit určité předpoklady.

Suroviny

olivový olej 3 PL
část lze nahradit máslem
cibule 1 ks
menší, najemno
řapíkatý celer 2
menší stonky, pokrájené
mrkev 1 ks
větší, jemně nastrouhaná nebo nakrájená
hovězí maso mleté 350 g
kvalitní, ne moc suché, 2 hovězí : 1 vepřové
víno červené 200 ml
dobré, lez nahradit sušším bílým vínem
rajče 500 g
soudečková italská, zralá čerstvá nebo z konzervy, rozmělněná vč. šťávy
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
muškátový oříšek
strouhaný, na dochucení
K podávání
nudle rýžové
tagliatelle, mušle, ouška, kroucánky
parmazán
čerstvě strouhaný, lez nahradit ovčím sýrem pecorino

Postup

1

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla.

2

Poté přihoďte celer i mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty.

3

Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran.

4

Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, asi tři hodiny, až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody.

5

Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami, posypané strouhaným sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč