Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Boloňská omáčka k těstovinám
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 28
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1376 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 46 g
Tuky 73 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro těstoviny je stejně zásadní, jako pro svíčkovou knedlík. Také ona je národním pokladem a také ona musí pro udělení čestného občanství splnit určité předpoklady.

Suroviny

olivový olej 3 PL
část lze nahradit máslem
menší, najemno
řapíkatý celer 2
menší stonky, pokrájené
mrkev 1 ks
větší, jemně nastrouhaná nebo nakrájená
kvalitní, ne moc suché, 2 hovězí : 1 vepřové
dobré, lez nahradit sušším bílým vínem
rajče 500 g
soudečková italská, zralá čerstvá nebo z konzervy, rozmělněná vč. šťávy
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
strouhaný, na dochucení
K podávání
nudle rýžové
tagliatelle, mušle, ouška, kroucánky
čerstvě strouhaný, lez nahradit ovčím sýrem pecorino

Postup

1

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla.

2

Poté přihoďte celer i mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty.

3

Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran.

4

Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, asi tři hodiny, až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody.

5

Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami, posypané strouhaným sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč