Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Boloňská omáčka k těstovinám
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 28
Více než dvě hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1663 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 53 g
Tuky 104 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro těstoviny je omáčka stejně zásadní, jako pro svíčkovou knedlík. Také ona je národním pokladem a také ona musí pro udělení čestného občanství splnit určité předpoklady. Toto je náš recept na boloňskou omáčku k těstovinám...

Suroviny

olivový olej 3 PL
část lze nahradit máslem
menší, najemno
řapíkatý celer 2 ks
menší stonky, pokrájené
mrkev 1 ks
větší, jemně nastrouhaná nebo nakrájená
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 350 g
v poměru 2 díly hovězího : 1 díl vepřové
dobré, lez nahradit sušším bílým vínem
rajče 500 g
soudečková italská, zralá čerstvá nebo z konzervy, rozmělněná vč. šťávy
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
strouhaný, na dochucení
K podávání
těstoviny
tagliatelle, mušle, ouška, kroucánky
čerstvě strouhaný, lez nahradit ovčím sýrem pecorino

Postup

1

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla.

2

Poté přihoďte celer i mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty.

3

Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran.

4

Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, asi tři hodiny, až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody.

5

Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami, posypané strouhaným sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...