Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Kořeněný salát z bulguru s cizrnou

Kořeněný salát z bulguru s cizrnou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2832 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 478 g
Tuky 43 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bulgur – drcená pšeničná zrnka – se v Apetitu objevuje hned dvakrát. A zaslouží si to! Díky nim přestanete považovat salát za ,hladové‘ jídlo.

Suroviny

dýně 1 kg
dužina bez semínek, na kostky
paprika červená 2 ks
očištěné, bez semínek, na proužky
papriková pasta 2 PL
ostrá harissa, např. Rajah
rostlinný olej 1 PL
bulgur 140 g
viz tip na straně 72
vývar zeleninový 600 ml
může být z kostky
česnek 1 stroužek
rozdrcený
citron 0.5 ks
šťáva
jogurt bílý 150 ml
cizrna 400 g
konzervovaná, scezená, opláchnutá (např. Bonduelle, cca 22 Kč)
špenát 180 g
menší lístky
sůl
pepř

1 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V míse promíchejte kostky dýně a proužky papriky s harissou a olejem. Rozestřete je na plech a opékejte v troubě asi dvacet minut, až zelenina změkne a po okrajích začne zlátnout

2 Mezitím podle návodu na obalu připravte bulgur: zalijte ho v míse horkým masovým ­vývarem a nechte zvláčnět.

3 V jiné misce smíchejte česnek, citronovou ­šťávu a jogurt, osolte a opepřete podle chuti.
Až bulgur trochu (ale ne úplně) vychladne, promíchejte ho s opečenou zeleninou, cizrnou a špenátem. Díky teplému bulguru špenátové lístky trochu zavadnou. Pokud je třeba, osolte a opepřete; přelijte česnekovým jogurtem a ihned podávejte.

Tip na obměnu
Pokud bulgur zrovna nemáte ve spíži, můžete ho nahradit kuskusem. Připravte ho podle návodu na obalu a pak už postupujte podle našeho receptu, jen vynechte bod 2.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/06, str.36

Obchod Apetit