Kořeněný salát z bulguru s cizrnou

Kořeněný salát z bulguru s cizrnou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2742 kcal
Bílkoviny 124 g
Cukr 472 g
Tuky 38 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Bulgur – drcená pšeničná zrnka – se v Apetitu objevuje hned dvakrát. A zaslouží si to! Díky nim přestanete považovat salát za ,hladové‘ jídlo.

Suroviny

dýně 1 kg
dužina bez semínek, na kostky
paprika červená 2 ks
očištěné, bez semínek, na proužky
papriková pasta 2 PL
ostrá harissa, např. Rajah
rostlinný olej 1 PL
bulgur 140 g
viz tip na straně 72
vývar zeleninový 600 ml
např. z kostky, zn. Wurzel (zdravé výživy)
česnek 1 stroužek
rozdrcený
citron 0.5 ks
šťáva
150 ml
bílý jogurt ideálně bio
cizrna 400 g
konzervovaná, scezená, opláchnutá (např. Bonduelle, cca 22 Kč)
špenát 180 g
menší lístky
sůl
pepř
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V míse promíchejte kostky dýně a proužky papriky s harissou a olejem. Rozestřete je na plech a opékejte v troubě asi dvacet minut, až zelenina změkne a po okrajích začne zlátnout.

2. Mezitím podle návodu na obalu připravte bulgur: zalijte ho v míse horkým masovým ­vývarem a nechte zvláčnět.

3. V jiné misce smíchejte česnek, citronovou ­šťávu a jogurt, osolte a opepřete podle chuti.
Až bulgur trochu (ale ne úplně) vychladne, promíchejte ho s opečenou zeleninou, cizrnou a špenátem. Díky teplému bulguru špenátové lístky trochu zavadnou. Pokud je třeba, osolte a opepřete; přelijte česnekovým jogurtem a ihned podávejte.

Tip na obměnu

Pokud bulgur zrovna nemáte ve spíži, můžete ho nahradit kuskusem. Připravte ho podle návodu na obalu a pak už postupujte podle našeho receptu, jen vynechte bod 2.

Obchod Apetit