Tento voňavý salát podávejte ještě teplý nebo při pokojové teplotě, ale ne vychlazený.
Suroviny
1Kousky lilku položte na cedník a stejnoměrně posolte. Přikryjte talířkem a zatižte ho třeba konzervou. Nechte půl hodiny stát – baklažány se takzvaně vypotí a vyteče z nich přebytečná šťáva. Mezitím prošlehejte přísady na zálivku.
2Z lilků ještě vymačkejte co nejvíc šťávy a setřete z nich sůl. V pánvi rozehřejte olej a na středním plameni baklažány ze všech stran opečte – musí měknout a zlátnout zvolna, protože velmi rychle sají olej a při prudkém smažení by se nepropekly dokonale. Plamen případně snižte a olej přidávejte, jen když je to opravdu nutné.
3Přesuňte lilek do misky a udržujte v teple. Do pánve vhoďte rajčata a rychle je promíchejte, jen aby se trochu osmahla; pak je přidejte k lilkům. Přisypte nasekané byliny a promíchejte se zálivkou.