Nová registrace Zapomenuté heslo

3 osvědčené způsoby, jak snadno a rychle připravit jídlo na dovolené

23. 7. 2022
Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem
Apetit

Chystáte se na dovolenou, kde bude příprava jídla ve vaší režii? Užijte si volné dny naplno s našimi tipy na rychlé obědy i večeře. Poradíme vám, co a jak připravit předem a na co vám bude stačit malá kuchyňka v kempu.

Dopřejte si klidnou dovolenou, i když bude příprava jídla převážně na vás. Máme pro vás spoustu tipů, jak si na dovolené dopřát odpočinek i přesto, že vás čeká vaření pro celou rodinu.

1. Navařit a zavařit aneb jak nepodcenit přípravu

Na vydatné obědy pro hladové strávníky se připravte předem. Hodit se vám budou jídla, která se dají kombinovat s různými přílohami. Co s sebou navařit a zavařit?

  • Maso ve vlastní šťávě: Sklenici masa můžete připravit jak z kuřecího, vepřového, tak i hovězího masa. Stačí jen dodržet hygienické zásady a maso důkladně zavařit.
  • Omáčky: Rajskou či svíčkovou omáčku nebo třeba kuře na paprice můžete také zavařit. Na dovolené se vám to bude náramně hodit s koupenými těstovinami nebo hotovým knedlíkem. Na těstoviny se hodí také italské sugo, které můžete využít ve více receptech.
  • Polévky: Připravte si s sebou silný vývar, hustou bramboračku nebo krémovou květákovou polévku. Zkrátka železnou zásobu z lehkých jídel, která jen rychle ohřejete v mikrovlnce a připravíte tak rychlou večeři po návratu z pláže. 

2. Příprava jídel s minimem času i nádobí

Připravte si jídelníček alespoň pěti rychlých a snadných jídel, která bez problémů uvaříte na dovolené s omezeným časem i nádobím. Ve vaší cestovní zásobě by tak neměly chybět trvanlivé potraviny jako těstoviny, kuskus, bulgur nebo quinoa. S jídelníčkem vám mohou pomoci naše tipy:

  • Těstovinový salát: Na místním trhu nakupte čerstvou zeleninu a smíchejte ji s oblíbenými těstovinami a tuňákem.
  • Kuskus se sušenými rajčaty: Kuskus je výborná všestranná surovina na cesty, kterou připravíte za pár minut. Se sušenými rajčaty tvoří skvělou kombinaci, kterou stačí jen ozdobit čerstvou petrželkou či strouhaným parmezánem.
  • Bulgur: Podobně všestranný je také bulgur, který jsme v receptu vylepšili o pečené papriky. Ty můžete připravit i na ohni, nebo je z receptu vynechat a přidat papriku čerstvou nebo jiné oblíbené suroviny.
  • Obědový sendvič: Připravte rodině rychlý sendvič do ruky. Pokud vás neláká nejjednodušší kombinace šunky a sýra, zkuste toastový chléb potřít pomazánkou z konzervované cizrny. Tu stačí jen rozmixovat, případně s trochou síly rozmačkat.
  • Rizoto: Nakupte nebo natrhejte rajčata a uvařte dokonalé letní rizoto do 30 minut. Základem tohoto receptu je dále rýže a olej, ostatní ingredience případně hravě nahradíte či můžete vynechat.  

3. Vybavte se konzervami

Do tašky s jídlem nezapomeňte přihodit také konzervovaného tuňáka nebo fazole v rajčatové omáčce. Hodit se vám budou také krájená rajčata či konzervovaná kukuřice. Jaká jídla si z konzervovaných potravin připravit?

Pod tímto článkem na vás čeká spoustu dalších tipů na rychlá a chutná jídla, která snadno připravíte na dovolené, nebo je můžete zavařit s sebou.

Zdroje informací: Časopis Apetit, Eating Well

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Rychlé recepty Levná jídla Na cestách Jak na to

Podobné kolekce receptů

Související články

Zapečené brambory

5 tradičních levných večeří z brambor: Všechny připravíte do hodiny a stačí vám pár surovin

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v české kuchyni. Jsou cenově dostupné, snadno se skladují a můžete je připravit na mnoho způsobů. Ať už vařené, pečené, smažené či zapečené, brambory tvoří základ mnoha tradičních pokrmů, které jsou nejen chutné, ale i výživné. Díky své univerzálnosti a celoroční dostupnosti jsou ideální volbou pro rychlé a levné večeře.