Velké vločky se svou oříškovou konzistencí dodají placičkám křupavost a zázvor se postará o jemně citrusový šmrnc. Všechno dokonale vyváží chladivý dip z okurky a jogurtu.
Suroviny
Postup
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka; trvá to 15 až 20 minut. Rybu mezitím zalijte mlékem v misce vhodné do mikrovlnné trouby, překryjte fólií a na několika místech propíchněte. Vložte do mikrovlnky a povařte na nejvyšší stupeň asi čtyři minuty, aby se maso rozdělovalo na vločky.
Lžíci oleje rozehřejte na pánvi. Asi pět minut smažte jemně pokrájenou cibuli a nasekaný zázvor. Stáhněte z ohně a vmíchejte papriku.
Povařené brambory i rybu sceďte, brambory rozmačkejte; z tresky stáhněte kůži a odstraňte případné zbylé kosti. Brambory, rybu a cibulovou směs smíchejte s koriandrem, citronovou šťávou a spoustou pepře; dosolte. Rozdělte na osm dílků, vytvarujte placičky, smočte je v rozšlehaném vejci a důkladně obalte ve vločkách. Na talíři je překryjte fólií a nechte je aspoň půl hodiny v chladničce.
Rozpalte zbylý olej a dozlatova na něm osmažte placičky; chce to pět až šest minut z každé strany. Pokud máte jen menší pánev, smažte je postupně, třeba po dvou, aby zlátly stejnoměrně. Pánev můžete mezi jednotlivými várkami vytřít kuchyňským papírem a vlít na ni čerstvý olej.
Hotové placičky pokládeje na vrstvu ubrousků, které odsají přebytečný olej. Podávejte je horké, třeba s vařenými bramborami, případně s dipem z jogurtu a nastrouhané okurky.
Komentáře