Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Limeta není citron aneb Kam nejlépe použít limetky a jak

Kuřecí stehna s limetkami
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Prozradíme vám, jak z limetek dostat co nejvíc šťávy i různé způsoby jejich použití v návykově chutných jídlech. Dozvíte se také, jak je to s kafírovou limetou a která část rostliny se nejvíc využívá.

Limetky jsou jasně zelené citrusové plody, tvarem i velikostí podobné malým citronům. Mají výrazně kyselou, aromatickou a lehce pikantní chuť. Nedají se sice jíst jako pomeranč, zato však našly bohaté uplatnění v mnoha světových kuchyních.

  • Miluje je celá Jižní Amerika, bez dochucení limtkami by se neobešla většina mexických jídels limetkami počítá také mnoho thajských a vietnamských kuchařek
  • Nejvýznamnějším světovým pěstitelem limet je Mexiko, následuje Argentina a Evropská unie. 
  • V Evropě se pěstování limetek soustředí ve Středomoří, 80 % evropské produkce pochází ze Španělska a Itálie. 

Kolik limet znáš?

V českých obchodech nejčastěji narazíte na perské limety, známé také pod názvem Bearss (po muži, který je vyšlechtil). Mají jasně zelenou kůru, žlutozelenou, velmi šťavnatou dužinu s typickou limetovou vůní a kyselostí. Když se limety nechají zcela dozrát, získá jejich kůra žlutý nádech a jsou mnohem šťavnatější.

Další variantou jsou limety mexické někdy označované pravé nebo Key limety. Stejně jako limety perské i tyto vznikly šlechtěním a zkřížením různých druhů citrusů. Mají výrazné aroma i kyselost.

Zajímavou odrůdou jsou mauricijské limety, které se hojně používají v asijské, především thajské kuchyni. Říká se jim také kafrové či kafírové limety (kaffir lime). Od ostatních limet je na první pohled rozlišíte snadno: mají výrazně tmavší a hrbolatější (až nevzhlednou) kůru. Jsou silně aromatické a thajské a indonéské recepty z ní využívají především kůru a listy. 

Jak limetky používat?

Z limetek lze využít jak šťávu tak aromatickou kůru.

  • Ovoce dobře omyjte a osušte.
  • K oškrábání kůry se nejlépe hodí zester nebo malé struhadlo. Dekorativní spirálky vytvoříte také škrabkou na zeleninu, které se skvěle hodí jako doplněk do míchaných nápojů.
  • Pokud kůru používáte do dezertů a jídla, dejte si pozor, ať seškrábnete jen zelenou část. Bílá dřeň by pokrmu předala silnou hořkost.

Chcete-li z limetky vymačkat co nejvíc čerstvé šťávy, měla by mít pokojovou teplotu. Pokud ji skladujete v lednici, včas ji vytáhněte. Plod před rozkrojením dlaní krátce poválejte po desce stolu. Čím víc přitlačíte, tím víc šťávy z limetek následně dostanete.

Celé limetky můžete také nakrájet na plátky nebo měsíčky. V této podobě s nimi ozdobíte dezerty i nápoje. Limety nakrájené na klínky můžete podávat přímo s jídlem, aby si ho každý dochutil podle svého.

Jaká jídla se bez limet neobejdou?

Limetková kůra se běžně přidává do salátových zálivek a marinád na maso. Šťáva z limet se používá do nápojů, polévek a studených omáček, včetně slavného mexického guacamole. Často se používá jen k závěrečnému dochucení jídel.

  • Šťáva i kůra nachází hojné uplatnění také v dezertech, dortech, zákuscích které mají získat svěží aroma a výraznější chuť.
  • Kůra ochutí i ozdobí jak těsto, tak krémy či polevy
  • Podobně se používá i šťáva všude tam, kde chcete dezertu dodat svěžest a zajímavou nakyslost. Vyzkoušejte třeba limetkový cheesecake, limetkový páj.
  • Limetka patří také například do vietnamské polévky pho nebo thajských polévek, které krásně zvýrazní.

Čerstvá šťáva má odlišnou chuť než balená, i když se jedná o 100% limetovou šťávu. Použitím čerstvých limetek výrazně změníte chuť jídla a nápojů. Čerstvé plody bez obtíží seženete ve větších prodejnách po celý rok. 

Citron nebo limeta?

Z hlediska obsahu výživných látek jsou si citrony a limetky velmi podobné, stejně jako jiné citrusové plody. Pokud se ale během nachlazení chcete zásobit vitaminem C, sáhněte spíš po citronu. Obsahují totiž dvakrát více vitaminu  než limetky.

  • Limetka obsahuje ve své chuti také hořké tóny – na rozdíl od citronu, v němž zcela dominuje kyselost. 
  • Právě kvůli hořkosti se limetky lépe hodí ke slaným pokrmům, zatímco kyselé citrony lépe doprovází sladké dezerty. 

I limeta je ale velmi působivý chřipkobijec. Šéfkuchař Roman Dolejš ve své kuchařce Svět na pánvi popisuje, jak si v Karibiku léčí nachlazení zázvorovým odvarem s rumem, limetovou šťávou a medem. Zázvor společně s alkoholem rozproudí krev v těle.

Zdroje informací: Statista, BusinessWire, MedicalNewsToday, Healthline, časopis Apetit
 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč