Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře z trouby: Jak ho upéct, aby bylo šťavnaté

kure
ZDROJ: kure
sdílet:

Kuře v hlavní roli je vždy skvělý nápad. I úplně jednoduše pečené, jen osolené s trochou másla, se zlatavou kůrčičkou chutná přímo božsky. Jak k pečenému kuřeti připravit skvělou šťávu? Jak snadno přichystat oběd či večeři pro rodinu? Upečte si jedno třeba už dnes večer.

Než se pustíte do pečení

Pokud kuře nechcete péct v celku a budete ho porcovat, buďte důslední v hygieně. Použijte zvláštní prkénko, které máte jen na maso, a použité pomůcky důkladně umyjte. Kuře samotné by ale naopak pod kouhoutek jít nemělo, protože proud vody roznese bakterie po celé lince.

Kuře na jaře

Jak už jsme zmínili, i kuře pečené v jednoduché úpravě s několika málo surovinami chutná dokonale. Využijte jarních bylinek, které nyní raší na každé zahradách, loukách i v lesích a vytáhněte chuť kuřete ještě o kousek výš. Bylinky doporučujeme nekombinovat, spíše si zvolte jednu konkrétní, ať její chuť co nejvíc vynikne.

K našim nejmilejším jarním bylinkám patří:

Kromě výběru bylinky se zaměřte také na způsob přípravy. Jemným zeleným lístkům nesvědčí dlouhý pobyt na přímém žáru – můžou zhořknout a ztratit chuť i vůni. Proto nejvíc ocení, když je nasekáte do nádivky a spolu s dalšími přísadami schováte pod kůži kuřete. Druhou, k bylinkám šetrnou variantou úpravy, je závěrečné polití kuřete zálivkou s nasekanými bylinkami.

1. Lahodná nádivka

Než se pustíte do nadívání kuřete, musíte si ho připravit. Kůži na prsou a stehnech opatrně oddělte od masa, kam až to půjde. Pak pod ni rozložte rovnoměrně nádivku – dávejte pozor, ať kůži neprotrhnete. Zbytkem nádivky pak naplňte břišní dutinu. Přečnívající kůži upevněte párátky nebo nadívané kuře svažte potravinářským provázkem. Stejný postup nadívání můžete použít i pro krůtu.

  • Jarní bylinkovou nádivku připravíte snadno a rychle z mascarpone a několik hrstí nasekaných bylinek. Přidat můžete i prolisovaný česnek. Nádivku nakonec podle chuti osolte a opepřete.
  • Pokud dáváte přednost klasice, pojďte do tradiční velikonoční nádivky z žemlí a vajec. I ji můžete podle chuti obměňovat bylinkami, uzeninou a dalšími přísadami.

2. Voňavá zálivka

Jednoduchý postup slibuje maximum svěží jarní chuti. Kuře nejprve upečte, jak jste zvyklí, jednoduše jen osolené na másle. Pak si připravte bylinkovou zálivku z olivového oleje (125 ml), citronové šťávy (4 lžíce), medu (1 lžička) a nasekaných bylinek (velká hrst). Množství přísad, které uvádíme, je orientační. Řiďte se vlastní chutí.

  • Zálivkou kuře polijte buď ještě horké, hned po vytažení z trouby, nebo cca 10 minut před dokončením pečení. Dostali jste chuť na kuře? Inspirujte se našimi vyzkoušenými recepty pod článkem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín