Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňový kompot – lahodné retro

Jablečno-dýňové pyré
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Připravili jste doma už všechny možné dýňové recepty a chcete zkusit něco, na co už jste možná téměř zapomněli? Vsaďte na dýňový kompot. Někteří ho milují, jiní nenávidí a někdo o dýňovém kompotu v životě neslyšel. Vyzkoušejte ho doma a udělějte si na něj vlastní názor. Jak na něj zjistíte v našem článku. 

Nakládání a kompotování jsou klasické metody, jak uchovat ovoce a zeleninu na zimu. Když se řekne kompot, tak si představíme spíše ty ovocné – broskvový, meruňkový, třešňový, jablečný nebo hruškový.

[[nid:35521]]

Jak připravit dýňový kompot a jak ho využít

Kompotování je skvělým způsobem, jak snadno a prakticky uchovat plodinu na celý rok. Dýně při správném skladování vydrží i do jara, ale ne každý má pro takové skladování podmínky. Jakmile dýni nakrojíte, je potřeba ji rychle spotřebovat, než se zkazí. Kompotovaná vydrží opravdu dlouho, takže si dýňové hody můžete udělat, kdy se vám zamane. 

Jakou dýni použít na kompot?

  • Červené nebo zelené hokkaido má nasládnou chuť, krémovou konzistenci a jako jediné se pro tepelnou úpravu nemusí loupat. 
  • Máslová chutná, jak název napovídá, po másle, je sladká a vyniká menším obsahem semínek, takže máte více lahodné dužiny ke spotřebě. 
  • Muškátová obsahuje nejvíce vody, může se konzumovat i za syrova a je nejvíce aromatická. 
  • Mexická se nejčastěji vyřezává do lucerniček na Halloween. Vydlabaná dužina se často vyhazuje, což je obrovská škoda, protože na kompot je ideální
  • Špagetová není tak výrazná, ale o to je variabilnější v dochucování a kombinování s jinými plodinami. Díky této kvalitě se z ní často připravuje nízkokalorická alternativa těstovin (dýně se jen upeče a pak natrhá vidličkou na jemné špagety). Na kompot se ovšem vůbec nehodí. 

Jak na kompot 

  1. Dýni dle potřeby oloupejte a dužinu nakrájejte na kousky stejné velikosti. Nejčastěji se krájejí kostičky přibližně 1 x 1 cm.
  2. Připravte rozvar, ve kterém budete dýni vařit. Hlavní složkou je voda, cukr, kyselejší komponent  v podobě bílého vína nebo citronové šťávy a koření. Osvědčeným kořením jsou skořice, vanilka, badyán, kardamom, muškátový oříšek, kůra z citrusů, hřebíček a zázvor. 
  3. Do rozvaru přidejte nakrájenou dýni a vařte tak akorát na skus, aby nebyla rozvařená. Přendejte dýně i s rozvarem do vyvařených zavařovacích sklenic a zavařte. Správně zavařený kompot vydrží ve spíži až 3 roky. 
  • Kompoty se hodí do dezertů a moučníků, dají ale jíst jen tak lžičkou ze skleničky, případně podávat  s jogurtem. Pamětníci si vzpomenou na porci dýňového kompotu, kterou servírovali ve školní jídelně coby dezert po obědě.
  • Hodí se však i ke slaným pokrmům. Kompot využijete jako doprovod masových pokrmů, salátů nebo jako základ rychlé omáčky. Můžete vyzkoušet například recept na kapří suflé na dýňovém kompotu

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč