Dýňový kompot – novinka nebo recept babiček
Nakládání a kompotování jsou klasické metody, jak uchovat ovoce a zeleninu na zimu. Když se řekne kompot, tak si představíme spíše ty ovocné – broskvový, meruňkový, třešňový, jablečný nebo hruškový. Dýňový kompot není tím nejznámějším, ale už naše babičky ho měli v povědomí. Ty jej připravovaly pro celou rodinu jako pochutinu. Postupem času se na něj ovšem skoro zapomnělo.
Retro kompot se u nás dostává opět do popředí začátkem 21. století a to kvůli obecně rostoucí oblibě dýně. Přesvědčit se o tom můžeme především v podzimních měsících, kdy jsou dýně všude kolem nás. S oblibou je pečeme, přidáváme do koláčů, závinů, pyré, polévek či rizot a samozřejmě se nedají přehlédnout jako podzimní dekorace. Navíc na každém rohu vidíme v kavárnách velmi populární Pumpkin Spice Latte. Jedná se o kávový nápoj obohacený o známou směs koření (skořice, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček, kardamom), která se k dýním skvěle hodí. S narůstající popularitou této plodiny jednoduše hledáme další a další recepty, takže je na čase oprášil i tento kompotovaný poklad.
K čemu je dýňový kompot dobrý
Kompotování je skvělým způsobem, jak snadno a prakticky uchovat plodinu na celý rok. Dýně při správném skladování vydrží i do jara, ale ne každý má pro takové skladování doma podmínky. Jakmile ji nakrojíte, je potřeba ji rychle spotřebovat, než se zkazí. Kompotovaná vydrží opravdu dlouho, takže si dýňové hody můžete udělat, kdy se vám zamane.
Není divu, že je podzim dýňovým obdobím. V dýních totiž najdeme zdraví prospěšné látky, které potřebujeme především v těchto sychravých měsících – vitamíny B, C, E, K, kyselinu listovou, železo, hořčík, sodík, zinek, draslík. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhají přirozeně posilovat imunitu. Nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 snižují vysoký krevní tlak. Navíc dýně snadno zasytí, ale obsahuje až 90% vody, jsou tedy skvělým společníkem při hubnutí.
Příprava dýňového kompotu
Jakou dýni použít
Červené nebo zelené hokkaido mají nasládnou chuť, krémovou konzistenci a jako jediné se pro tepelnou úpravu nemusí loupat. Máslová chutná, jak název napovídá, po másle, je sladká a vyniká menším obsahem semínek, takže máte více lahodné dužiny ke spotřebě. Muškátová obsahuje nejvíce vody, může se konzumovat i za syrova a je nejvíce aromatická. Mexická se nejčastěji vyřezává do lucerniček na Halloween. Vydlabaná dužina se často vyhazuje, což je obrovská škoda, protože na kompot je ideální. Špagetová není tak výrazná, ale o to je variabilnější v dochucování a kombinování s jinými plodinami. Díky této kvalitě se z ní často připravuje nízkokalorická alternativa těstovin (dýně se jen upeče a pak natrhá vidličkou na jemné špagety). Na kompot se ovšem vůbec nehodí.
Samotný kompot
Dýni dle potřeby oloupejte a dužinu nakrájejte na požadované kousky stejné velikosti. Nejčastěji se tedy dělají kostičky přibližně 1 x 1 cm. Vytvořte rozvar, ve kterém budete dýni vařit. Hlavní složkou je voda, kyselejší komponent a koření. Často se přidává cukr krupice, třtinový nebo med. Záleží na tom, jak chcete kompot dále využít. Jako kyselý komponent je vhodné bílé víno, šťáva z citrusů nebo ocet. Pak přidáte jen koření dle preferencí (skořice, vanilka, badyán, kardamom, muškátový oříšek, kůra z citrusů, hřebíček, zázvor) a rozvar je hotový.
Do něj přidejte nakrájenou dýni a vařte tak akorát na skus, aby nebyla rozvařená. Při ideální konzistenci přendejte do sterilizovaných zavařovacích nádob a postupujte jako při klasickém zavařování. Správně zavařený kompot vydrží ve spíži až 3 roky.
Ty sladší se hodí k dezertům a do nejrůznějších moučníků, ale dají se pojídat jen tak lžičkou z lahvičky nebo s jogurtem. Pamětníci si vzpomenou na porci dýňového kompotu, kterou servírovala školní jídelna coby dezert po obědě. Slanější verzi využijete jako ozvláštnění masových pokrmů, salátů nebo jako základ rychlé omáčky. Můžete vyzkoušet například recept na kapří suflé na dýňovém kompotu.
Přidat komentář