Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Exotické houby a jak s nimi naložit v kuchyni

Máte rádi houby? Právě teď je jejich sezóna! Houbaři už si připravují své košíky, brousí nože a těší se na smaženici z pravých hříbků. Co uvařit z klasických českých hub jako je hřib, kovář, liška nebo ryzec je asi jasné. Proč ale nevyzkoušet pro změnu nějaké exotické houby, jako je třeba enoki, šiitake, jidášovo ucho nebo hlíva? Jsou výborné, křupavé, plné zdraví a my vám přinášíme několik tipů, jak s nimi naložit v kuchyni.
9. 9. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Enoki

Enoki, česky penízovka sametonohá, je jedlá houba konzumovaná zejména v Číně, Korey a Japonsku. Enoki je netypická tím, že roste od října do března, proto se jí také říká zimní houba. Díky svým léčivým účinkům je na trhu velmi vyhledávaná. Působí příznivě na játra, vysoký krevní tlak a cholesterol. Pro Egypťany byla enoki houbou nesmrtelnosti, v Číně zase věří, že její konzumace prodlužuje život.

Enoki mají velmi jemnou, nasládlou chuť a krásně křupou, proto je nejlepší konzumovat je zasyrova. Krásně podtrhnout chuť salátu se špenátem, čočkou a čekankou.

Šiitake

Šiitake, známá též jako houževnatec jedlý, pochází z východní Asie. V čínské medicíně se používá už tisíce let. Působí antibakteriálně a protivirově, posiluje imunitní systém, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vylučování a prý slouží i jako prevence rakoviny.

Šiitake je kromě mnoha léčivých účinků významná také svou chutí. Má výrazné nasládlé aroma a je často využívána zejména v asijské kuchyni, a to jak v syrovém stavu tak sušená. Chuť orientu vyzkoušejte s naším receptem na sezamovo zázvorové špízy s tofu a šiitake nebo vepřové maso po asijsku s šiitake.

Čínské houby s rýží

‚Rizoto‘ v čínském podání nabízí nejen sladce kořeněnou chuť, ale díky čínským houbám i...

Jidášovo ucho

Jidášovo ucho patří rovněž mezi houby oblíbené na asijském kontinentu. Jeden z druhů této houby, Boltcovitku bezovou, však můžete najít i v našich lesích. A chutí se téměř neliší. I Jidášovo ucho je hojně využíváno v tradiční čínské medicíně. Pomáhá snížit krevní tlak, čistí krev, posiluje imunitu, léčí hemoroidy, pomáhá při bolestech břicha a v neposlední řadě zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.

Jidášovo ucho sice příliš nevoní a nemá ani nijak zvláštní chuť, ale svou křupavou konzistencí skvěle doplní zejména asijské pokrmy, rizota, omáčky či polévky. Do pokrmů se používají hlavně sušené plodnice, které stačí před přípravou jídla oživit horkou vodou. Inspirujte se třeba houbami po asijsku nebo pikantním zelným salátem.

Hlíva ústřičná

Hlíva je nám ze všech výše zmíněných hub pravděpodobně nejznámější. Tato bílo hnědá houba roste po celém světě, najít ji můžete i v českých lesích od léta do zimy. Hlíva se dá také pěstovat, po žampionech a houbách šiitake je to třetí nejpěstovanější houba na světě. I hlíva má spoustu léčivých účinků. Posiluje imunitu, má antioxidační účinky, snižuje krevní tlak, krevní cukr i cholesterol, působí proti bakteriím, plísním i virům a pomáhá při kožních onemocněních.

V kuchyni pro hlívu najdete široké využití. Připravit z ní můžete skvělý guláš, ve kterém úspěšně nahradí maso. Pokud si chcete užít čistě houbovou chuť, vyzkoušejte salát z hlívy. Ke skleničce vína se bude skvěle hodit hlívové ragú s polentou. A jako sytá a zdravá večeře vám skvěle poslouží pečená hlíva ústřičná s kaší z brambor a celeru.

Pokud vás zajímají recepty z českých hub, inspirujte se našimi 20 oblíbenými!

Související

20x houby na všechny způsoby

Češi jsou národ houbařů, to už nám takzvaně "nikdo neodpáře". Ale skvělé recepty z hub najdete nejen v české...
REKLAMA

Přidat komentář