Guláš z hlívy

Guláš z hlívy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (73)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1001 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 131 g
Tuky 31 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, D, C, K, minerály (měď, železo, jód, selen a zinek). Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také zlepšuje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet některým druhům rakoviny.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 400 g
nakrájená nadrobno
paprika 2 PL
sladká, mletá
kmín špetka
mletý
paprika špetka
pálivá, mletá (nemusí být)
500 g
hlíva ústričná nakrájená na větší kousky
česnek 1 stroužek
podrcený
vývar zeleninový 1 l
nemusí být
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika 2 ks
červená, nejlépe kapie, nakrájená na proužky
chleba 1
tmavý, zbavený kůrky, nadrobený, další pak na podávání
majoránka (drhnutá)
rozemnutá, podle chuti

1 Ve větším hrnci na oleji opečte cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut. Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte. Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.

2 Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody. Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem jako přílohou.

VIDEORECEPT:

Hlívový guláš

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit