Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Frittata: italský vaječný pokrm, který nasytí i ty největší hladovce

Připravuje se stejně snadno jako omeleta, vypadá jako francouzský quiche a přitom se jedná o italský pokrm. Frittata je velice snadnou a variabilní pochoutkou z vajec, kterou si zkrátka zamilujete. Poradíme vám, jak si ji připravit i čím frittatu ochutit.
24. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Italská verze omelety

Název frittata vznikl z italského friggere, tedy smažené. Tento termín obecně označoval tepelnou přípravu vajec, a to jak vejce smažená na pánvi, vaječnou omeletu či sázená vejce. Až v 50. letech minulého století se italská verze omelety dostala do širšího povědomí a získala si svébytné postavení vedle dalších úprav vajec. O tom, kdo poprvé připravil vaječnou frittatu však zmínky nenajdeme. Příprava vajec na ohni byla známá již v Mezopotámii či Perské říši, každá země si vaječnou pochoutku přetvořila do své podoby, a proto dnes můžeme ochutnat například španělskou tortillu s bramborami, francouzskou omeletu či americké vejce Benedict.

Rozdíly mezi klasickou omeletou a frittatou

Vaječnou omeletu můžeme stejně jako frittatu naplnit směsí, tyto suroviny však přikládáme do pánve až ve chvíli, kdy má omeleta propečenou spodní stranu. Frittatu doplníme o další ingredience už v míse s rozšlehanými vejci, a tak na pánev putuje kompaktní směs, která se smaží společně. Pro nadýchanou frittatu se doporučuje vajíčka před přidáním dalších surovin našlehat ručním šlehačem pro vyšší objem, u vaječné omelety si vystačíme s pár rychlejšími pohyby vidličkou či metličkou.

Dalším rozdílem je teplota plotýnky – zatímco omeletu máme do 2 minut hotovou, frittata potřebuje více času, dopečení v troubě či na malém plamínku. Obvykle se připravuje kolem 15 minut. I z hlediska estetiky nalezneme mezi omeletou a frittatou rozdíl, a to v jejich vzhledu. Zatímco omeletu můžeme zabalit do úhledné ruličky či ji přeložit napůl, aby směs nevypadla, frittata kopíruje tvar pánve, ve které byla připravena, a nijak ji nepřehýbáme, proto na první pohled připomíná spíše koláč.

Frittata se špenátem a fetou

Nic nevyhazujte! Pokud vám v lednici zbyly bylinky nebo trocha šunky, klidně je také přihoďte do pánve.

Jak si frittatu připravit

Stejně jako neznáme původ této vaječné pochoutky, k nalezení není ani žádný oficiální recept. Frittata je velice univerzálním pokrmem, ve kterém zužitkujete zeleninu, maso, sýry a smetanu. Každá italská babička má svůj léty prověřený recept, a také k dokonalosti dovedený postup.

Promyšlený poměr

Stejně jako u plněné omelety i zde platí, že méně je více. U frittaty je však rozhodující poměr použitých surovin. Docílit bychom měli vyšší výšky, dostatečné náplně, která nás zasytí. Základním poměr surovin by tedy měl vypadat takto: na 6 vajec spotřebujeme 1 šálek strouhaného sýra, 2 šálky zeleniny či masa a čtvrt šálku smetany. Získáme tak vláčnou a krémovou frittatu plnou dalších chutí, kterou můžeme připravit jako vydatnou snídani, rychlou večeři či chutnou svačinku během dne. Nasytí 2 až 4 strávníky, připravit k ní můžeme také lehký zeleninový salátek, tzatziki či na vedlejší pánvi připravenou masovou směs. Klíčovou roli hraje také kvalita surovin, proto dejte přednost poctivým surovinám a vejcím od šťastných slepiček.

Nepřilnavá pánev

Frittatu připravujeme v troubě, je tedy třeba adekvátního pánve, kterou můžeme vložit na 10 minut do rozehřáté trouby. Dá se připravit i na nerezové pánvi, bude však třeba dalšího tuku či oleje, aby se nám spodní strana nepřilepila. Zvolit bychom měli vyšší pánev s průměrem kolem 20 centimetrů.

Snadný postup

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Rozšlehejte vejce se smetanou a špetkou soli. Pokud chcete použít brambory, předem je uvařte. Slaninu osmahněte na suché pánvi dokřupava. Na tuku ze slaniny můžete nechat zesklovatět cibulku, také zeleninu a ke konci vaření rozpustit sýr. Poté přidejte zbylé suroviny, zalijte směs rozšlehanými vejci, rozvrstvěte všechny ingredience po celé šíři pánve. Stačí pánev naklánět do stran, aby se vejce mohla rozlít do prázdných míst. Vařte na mírném ohni, dokud okraje nezačnou tuhnout, stačí k tomu minuta až dvě. Poté pánev přemístěte do rozehřáté trouby na 8 až 10 minut. Na povrchu by se měla utvořit propečená, nahnědlá křupavá kůrka, vnitřek bude nadýchaný, vaječná směs by neměla být tekutá ani nedopečená, přesto není cílem ji přesušit. Po dostatečném propečení vyjměte frittatu a nechte ji 5 minut odpočinout. Poté ji nakrájejte na menší kousky jako francouzský quiche a podávejte.

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno,...

Pokaždé jiná chuť

Italská frittata vyniká svou variabilitou, pokaždé může chutnat trochu jinak. Základ v podobě slaniny a sýru (čedar, gouda, parmazán, mozzarella, feta, eidam, balkánský sýr, hermelín, atd.) může doplnit čerstvý špenát, rajčata, papriky, chřest, pórek, cuketa či houby. Zapomenout bychom však neměli ani na zmíněnou smetanu a voňavé bylinky, které výslednou chuť povýší na opravdovou italskou delikatesu.

Recepty na italskou frittatu naleznete také pod článkem. 

Související

Bazalková frittata

Ze své podstaty jsou frittaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi...

Jarní frittata

Skvělá i za studena!

Chlapská frittata

Italská klasika v pořádně výživném pánském provedení!

Frittata se špenátem

Vejce, smetana, sýr a mladý špenát tvoří chuťově neodolatelné trio.

Lučinová frittata s pórkem

Bleskové jídlo, které snadno převezete i do práce. Frittatu doplňte čerstvým salátem se svou oblíbenou zálivkou.

Frittata z trouby s květákem, houbami a výhonky

Klíčky a výhonky obsahují živiny v dostupnější formě než semena, z nichž vyrašily (důležité zvlášť u luštěnin). Abyste...

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na...

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným...

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Jednu chvíli se říkalo, že způsobují vysokou hladinu cholesterolu, ale toto tvrzení je dávno vyvrácené. Naopak vejce...

Blesková vejce: 20 jídel do 20 minut

I kdyby lednice zela prázdnotou, vejce vám vždy zachrání hladový večer. Nabízí bezpočet variant na snadné a rychlé...

Blesková vejce: 20 jídel do 20 minut

I kdyby lednice zela prázdnotou, vejce vám vždy zachrání hladový večer. Nabízí bezpočet variant na snadné a rychlé...

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit

Ham and eggs, českou zkomoleninou hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů...

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa,...

Naměkko, na hniličku, natvrdo či do skla – jak nejlépe připravit oblíbená vejce?

Někdo by řekl obyčejná a jiný zase nenahraditelná. Vajíčka jsou jednou ze základních surovin, kterou máme skoro vždy v...

Přidat komentář