Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Pomalu pečené maso: hovězí

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si připravit zvěřinu? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článcích věnovaných pomalému pečení, dnes se zaměříme na maso drůbeží.
10. 10. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Hovězí maso

V hovězím mase nalezneme velký podíl kolagenu. Pokud jej dostatečně nerozpustíme, maso zůstane tuhé a příliš si nepochutnáme. Pomalé pečení a dušení vám i ze staršího, vyzrálého masa, udělá pečínku, kterou lze nakrájet i čajovou lžičkou. Při výběru hovězího masa sledujte tukové mramorování, čím prorostlejší bude, tím šťavnatější pečínku naservírujete. Vhodné k pomalému pečení je loupaná plec, vrchní šál, podplečí, vysoký roštěnec nebo líčka. Vyplatí se sáhnout po opravdu kvalitním mase. Hovězí je bohaté na kvalitní bílkoviny, železo, sodík, draslík, hořčík i vápník. Z vitaminu si do těla dodáme především skupinu B, ale také A. Zlepšuje činnost nervů, sliznic, kůže, je potřebné pro svalový růst, růst, a napomáhá při chudokrevnosi. 

Hovězí bourguignon

Slavný recept francouzské kuchyně. Vyžaduje více času, ale rozhodně stojí za to.

Co k hovězí pečeni

Maso je dobré před vložením do pekáče na sádle z každé strany propéct, aby se dostatečně zatáhlo, dopřejte masu kolem 2 minut z každé strany, a ono vám to svou šťavnatostí a jemností vrátí. Červené hovězí maso je vynikající v kombinaci kořenové zeleniny, bylinek a vývaru či červeného vína. Přidáním žampionů vytvoříte hovězí po burgundsku, namísto kořenové zeleniny lze vyžít česnek, v podzimní sezóně využijete i houby, ze zadní hovězího se vám jistě podaří vynikající pečeně, kterou můžete ozvláštnit přidáním brusinek a vína, s kyselými okurkami upečete klasickou znojemskou, s balzamikem vznikne hluboká chuť tmavé omáčky.

Štěpánská hovězí pečeně

Hovězí váleček je dokonale libové maso. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení...

Jak na pečení

Hovězí si zaslouží co nejvíce času, jenž dokážete dát. Stejně jako u drůbežího masa se nebojte pečení přes noc, čím déle budete kus hovězího péci, tím lepší chuti dostáhnete. Opět je třeba kvalitního pekáče, nejlépe litinového. Není třeba složitého podlévání, stačí trocha vývaru, vína či jiné omáčky. Maso by rozhodně nemělo plavat, nicméně bez tekutiny se neobejde. Pečte v předehřáté troubě od 90 °C do 120, podle počtu hodin, které chcete masu dopřát. Hovězí maso po upečení vyndejte na dřevěné prkénko a krájejte na tenčí plátky. Hodit se může omáčka, bramborová kaše či po vystydnutí klidně houska. 

Hovězí líčka na pivě

Připravte si líčka den předem. Rozležení v omáčce jim jen prospěje.

Anglická pečeně

Zkusit můžete také přípravu anglické verze hovězí pečeně, tedy roastbeef. Hovězí roštěnec se nejprve marinuje s kořením a olejem. Váleček masa se obvazuje nití, aby držel tvar. Je pro něj typická křupavá kůrka a upečenost na medium. Angličané jej servírují teplý, ale také studený v sandviči nebo jen tak na talíři k zakousnutí s křenem a dijónskou hořčicí. 

 

Související

Hovězí pečeně 3x jinak

Hovězí pečeně 3x jinak

Upečte si hovězí pečeni. S lahodnou omáčkou a domácím knedlíkem to bude dokonalý nedělní oběd.

Štěpánská hovězí pečeně

Hovězí váleček je dokonale libové maso. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení...

Hovězí na houbách

Úžasný způsob, jak si pochutnat na zmražených houbách! Pokud máte kamna s troubou, dejte vše do římského hrnce a nechte...

Hovězí na česneku

Šťavnaté a výrazné hovězí na česneku určitě ocení ti, kdo zrovna nemusejí skopové v podobné úpravě.

Starodávná hovězí pečeně na kávě

Recept ze staré kuchařky, kterou s sebou do nové vlasti vezli přistěhovalci do USA, dokazuje, jak vyvážené chuťové...

Hovězí kližka s vánočním kořením

Využijte rozpálenou troubu i otevřené sáčky s kořením, které vám zbyly po pečení cukroví, a uvařte...

Klasická hovězí pečeně

Pravá anglická hovězí pečeně, podávaná s bramborami a zeleninou, je na americkém nedělním stole skutečnou klasikou.

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Při výběru masa dbejte na pěkné tukové mramorování - čím bude maso prorostlejší, tím bude pečínka šťavnatější.

Hovězí pečeně na víně

Hovězí prošpikované slaninou a zalité omáčkou z červeného vína a brusinek.

Hovězí pečeně po cikánsku

Klasika na víkend, šťavnaté maso, skvělé koření. K dokonalosti chybí už jen knedlík.

Hovězí maso na víně se žampióny

Díky pomalému dušení bude maso krásně jemné a zelenina a žampiony krásně nasají jeho chuť a vůni. Dokonalost.

Pomalu pečené maso: vepřové

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy...
REKLAMA

Přidat komentář