Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vyznáte se v mléčných výrobcích?

Čerstvé sýry, skyr, tvaroh, ricotta… Vybrat si můžete z nabídky téměř nepřeberné. A jistotou je, že každý z produktů vaši kuchyni obohatí. Víte ale, jak a kdy kterým dotáhnout chystaný pokrm k dokonalosti?
31. 7. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Mléčné produkty mají mnoho společného, ale zároveň se také velmi liší. Každý vznikal v jiné oblasti země a má za sebou jinou historii, a tak si nese ve své „genetické výbavě“ jinou texturu a chuť. Díky tomu přesně poznáte i se zavřenýma očima, zda ochutnáváte proteinů plný skyr vikingských bojovníků, čerstvý sýr francouzských venkovanek nebo tvaroh českých sedláků. Přitom výchozí surovina, tedy mléko, je stále stejná. Liší se jen její zpracování. Jak to zní jednoduše, tak je to složité.

Objevení Ameriky aneb čerstvé krémové sýry

Čerstvé sýry typu philadelphia nebo lučina se díky své konzistenci skvěle hodí k mazání na pečivo, například pod kvalitní uzeninu nebo čerstvě nasekanou pažitku, nebo jsou vhodnou součástí pomazánek. Také mnohdy zjemňují chuť polévek a v neposlední řadě se přidávají do dezertů. Mohou být také součástí krémů. Philadelphia je navíc základním stavebním kamenem amerického cheesecaku, takže pokud chcete ochutnat přesně takový, na jakém si pochutnávala spisovatelka Betty McDonaldová a dokonce o něm psala ve svých knihách, měli byste si pořídit přesně tuto ingredienci a nesnažit se jakkoliv ošidit správný postup.

14x dokonalý cheesecake

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Musíte vsadit na kvalitní suroviny a vlastní trpělivost. Cheesecake...

Poctivě namazáno aneb Ty nejlepší pomazánky a obložené pečivo

Dobrá pomazánka vám vytrhne trn z paty vždy, když spěcháte a na vymýšlení žádných složitostí není čas ani prostor...

Tvaroh alias české zlato

Tvaroh známe všichni. Ovšem milujete ho naslano, nebo nasladko? Tvaroh je totiž tradičním mléčným výrobkem, který patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Je vhodný pro ty, kteří potřebují obohatit svůj jídelníček o poctivou porci bílkovin. Je nedílnou součástí fitness snídaní, ale také vyvážených obědů. Výborně funguje jako součást nejrůznějších dipů k masu. V neposlední řadě si bez něj nejspíš nebudete umět představit pořádné české buchty a koláče. Názvem tvaroh se pak označují všechny nezralé sýry, které vznikají odstředěním kravského nebo kozího mléka. Jeho specifická konzistence vzniká vysrážením kaseinu – a dál už ten příběh znáte…

Krémové mascarpone a lehoučká ricotta – italské poklady z lednice

Italskou odpovědí na český tvaroh je ricotta, která se vyrábí ze syrovátky. Zatímco doma v Itálii je opěvovanou hvězdnou, v české kuchyni teprve hledá své místo, ale v posledních letech se díky své jemné chuti, lehké textuře a skvělým výživovým hodnotám těší stále větší popularitě. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, ale také při přípravě sladkých těst či dortových krémů. Stejně jako další sýr z apeninského poloostrova, kterým je hutnější, tučnější a krémovější mascarpone. To je milované všemi cukráři, kteří ho s oblibou používají nejen do tiramisu, ale také do nejrůznějších krémů a náplní. Skvělé je i v kombinaci s dalšími sýry (třeba právě ricottou či krémovými sýry typu Philadelphia či lučina) a šlehačkou. Výsledek je vždy dokonalý.

Malinový dezert à la tiramisu

Inspirovali jsme se naším milovaným tiramisu a připravili malinovou variantu, kterou budete chtít mlsat celé léto!

Zdraví prospěšná zakysaná smetana

České hospodyňky rovněž nedají dopustit na zakysanou smetanu. V plnotučné verzi postrach redukčních diet, ale také láska všech klasických kuchařek. Milovala ji již Magdalena Dobromila Rettigová. A sázela na ni, když chtěla zjemnit omáčky, dodat svěží chuť svým dezertům. Vzniká fermentací mléka a je velmi zdravá i z toho důvodu, že obsahuje potřebné mléčné kultury, které pomáhají správnému fungovaní zažívání. Pozor, když ji budete používat v teplé kuchyni, nikdy ji nenechávejte projít varem. Ztratila by vše dobré, kvůli čemu by měla být nedílnou součástí jídelníčku zdravého člověka.

Řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu? Obojí!

Další lahůdkou, kterou musíte ochutnat je řecký jogurt. Případně jogurt řeckého typu, protože název řecký jogurt si nechalo Řecko registrovat jako název lokální potraviny a mohou ho tak nést opravdu pouze tamní výrobky. Chybou je přisuzovat řeckému jogurtu vyšší obsah tuku, jeho pověstná hustá konzistence je dána nikoli množstvím tuku, ale specifickým druhem zrání a také podílem bílkovin v sušině. Skvělý je jako součást dezertů, dokonale se snoubí s medem a ořechy. V nejčistší formě se hodí i na přípravu pečených dezertů, kdy díky obsahu tuku může nahrazovat máslo, nebo olej. 

Rozpečené medové fíky

Ten nejsnadnější a nejrychlejší způsob, jak napravit i ne zcela dozrálé fíky nebo ty, které díky dozrávání při přepravě...

Jogurtový koláč s ořechy a rozinkami

Hustý řecký jogurt s medem a ořechy je pochoutka sama o sobě. Když jej navíc doplníte rozinkami, kořením a...

Skyr, severský bojovník za štíhlou linii

Novinkou na trhu, tedy již několik let, je skandinávský skyr. Je to mléčný výrobek podobný jogurtu, ale nenechte se zmást, jogurt to není. Na chuť je drsný, ale tvaroh to také není. Původem je z Norska a Islandu, a díky nízkému obsahu tuku a notné dávce bílkovin se hodí k doplnění proteinů po trénincích, jako součást fitness snídaně nebo zdravá svačinka pro všechny, kdo dbají o svůj jídelníček. Obsahuje i velké množství vápníku. 

Výše uvedené dobroty se většinou hodí do studené i teplé kuchyně. V domácnostech a na jídelních stolech mají své nezastupitelné místo. Stávají se předmětem spekulací, dokonce sporů o název mezi jednotlivými státy. Některé jsou dokonce kulturním dědictvím… Až si příště otevřete kelímek „obyčejného“ jogurtu, nebo smetany, mějte na paměti, že není jen tak obyčejná. Právě se chystáte ochutnat potravinu s příběhem a především bohatou historií! Dobrou chuť.

REKLAMA

Přidat komentář