Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným řešením, navíc se dá připravit pokaždé trochu jinak. Poradíme vám, čím omeletu naplnit, aby se nikdy nepřejedla.
23. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

V jednoduchosti je krása

Na přípravu omelety je potřeba minimum surovin i úsilí. Stačí rozšlehat vejce, směs ochutit kořením (solí, pepřem, červenou paprikou či oblíbenou bylinkou) a na rozpálené pánvi se může začít smažit. Pro jednu osobu je třeba tří vajec, aby omeleta zasytila jako hlavní chod. Ideální pánev na omeletu je ta o průměru okolo 20 centimetrů, využijete klasickou i s nepřilnavým povrchem. A na čem omeletu smažit? Na másle, jen to dodá tu správnou krémovou chuť. Omeletu máte usmaženou do 2 minut. Že je hotová poznáte podle spodní části, který bude již tuhá, za to vrchní část by měla zůstat trochu tekutější.

Dokonalá vaječná omeleta

Omeleta chce trochu zkušenosti a umu, aby byla nadýchaná a bez poskvrnky. I proto bývá její příprava zrádná,...

Náplně do omelety

V případě vaječné omelety platí, že méně je více. Je dobré to s přísadami do náplně příliš nepřehánět, a to jak v kvantitě, tak skladbě surovin. Velké množství směsi by v omeletě příliš nedrželo. Překombinování surovin by konečné chuti pokrmu příliš neprospělo.

Sýrový mls

Nastrouhaný sýr je skvělým doplňkem k vaječné omeletě. Ve chvíli, kdy se spodek omelety spojí a bude téměř hotový, nasypte po celé šířce pánve oblíbený sýr. Výraznější chuť dodá oranžový čedar, využít však můžete také goudu, parmazán, mozzarellu či eidam. Sýr se během minuty rozpustí a vy můžete přidat další přísady podle chuti. K čedaru se hodí čerstvý špenát, k parmazánu nakrájená cherry rajčátka, gouda souzní s kvalitní šunkou, mozzarelle sluší čerstvá bazalka či pesto a eidam doplní například slanina.

Zeleninové varianty

Lehká vaječná omeleta doplněná o zeleninové vitaminy a minerály tvoří skvělý start dne i snadno stravitelnou tečku před spaním. Využít můžete zmíněná cherry rajčata či čerstvý špenát, hodí se však i sušená rajčata, protlak či mražený špenát připravený s česnekem. K ruce vám bude i sterilovaná zelenina jako je mrkev, hrášek či kukuřice, sáhnout můžete také po listovém salátu, rukole, paprice či domácím ajvaru. Zeleninu stačí nakrájet na menší kousky a na konci vaření jednu polovinu omelety pokrýt připravenou směsí. Během smažení vajec si však můžete na vedlejší pánvi připravit rychlou směs zeleniny podobající se leču, osmažit cuketu, lilek, ale také mraženou zeleninu včetně špenátu.

Snídaně na vidličku

Jsou rána, kdy přijde chuť na něco vydatnějšího... Ať už je to pořádná porce míchaných vajíček, dokonalá omeleta či...

Náplň plná bílkovin

Máte-li chuť na vejce doplněná o dávku bílkovin, nebojte se vrchní část zaplnit kvalitní šunkou, slaninou či si rovnou připravte masovou směs. Na vedlejší pánvi osmahněte cibulku, přidejte mleté maso a nechte zhnědnout. Ochuťte červenou paprikou, solí, pepřem, přidat můžete také rajčata či protlak. Po uvaření masové směsi se vrhněte na omeletu, která je nejlepší čerstvá a ještě teplá. Využít můžete i zbytky uzenin, zabijačkové klobásky, ale také jedlé suvenýry v podobě parmské šunky, španělského choriza či uzeného masa.

Bylinky nejsou jen na ozdobu

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

Naservírovanou omeletu s libovolnou náplní můžete povznést na novou úroveň voňavou bylinkou. Přidejte snítku tymiánu, nakrájený kopr či lístky bazalky. Stejně tak se hodí petržel, šalvěj či univerzální pažitka.

Vaječná omeleta je kvalitním zdrojem bílkovin a také všestranným pokrmem, který můžete přizpůsobit momentální chuti i přebytkům v lednici či spíži.

Související

7 tipů, jak připravit dokonalou omeletu

Hledáte recept na vydatnou snídani, kterou zvládnete během chvilky? Vsaďte na osvědčenou klasiku – vaječnou omeletu. Na...

Velký přehled velikostí a značení vajec

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chová drůbež, jejíž vejce můžeme...

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují cholesterol? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno,...

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na...

Vajíčková pomazánka 7x jinak

Vajíčková pomazánka zazáří nejen během svátků jara. Sklenice této dobroty se hodí jako rychlé jídlo na malý hlad...

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Jednu chvíli se říkalo, že způsobují vysokou hladinu cholesterolu, ale toto tvrzení je dávno vyvrácené. Naopak vejce...

Salmonelóza z vajec aneb na co si dát pozor

Nemoc spojovaná s vejci nebo masem je strašákem pro každého, kdo si jí jednou prošel nebo o ní alespoň slyšel. S...

Frittata: italský vaječný pokrm, který nasytí i ty největší hladovce

Připravuje se stejně snadno jako omeleta, vypadá jako francouzský quiche a přitom se jedná o italský pokrm. Frittata je...

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit

Ham and eggs, českou zkomoleninou hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů...

Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa,...

Naměkko, na hniličku, natvrdo či do skla – jak nejlépe připravit oblíbená vejce?

Někdo by řekl obyčejná a jiný zase nenahraditelná. Vajíčka jsou jednou ze základních surovin, kterou máme skoro vždy v...

Přidat komentář