Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Možná se zpočátku podivíte, proč za omeletu platit 200 korun, pak ale pochopíte, píše Zorka o Bjukitchen

Bjukitchen
ZDROJ: Se souhlasem Zorky Švarcové
sdílet:

Hledáte perfektní místo na snídani, oběd i odpolední zákusek na Praze 1? Přesně nabízí bistro Bjukitchen, které na jaře roku 2023 doslova rozsvítilo prostor na rohu Jungmannovy a Charvátovy ulice, dlouho obývaný nepříliš lákavým rychlým občerstvením. Sympatický podnik má na svědomí Bára Karpíšková, foodblogerka a autorka dvou kuchařek.

Nápad na bistro se rodil několik let

Bára Karpíšková alias Bju, která vystudovala hotelovou školu v Poděbradech, v rozhovoru pro Lidovky.cz přiznala, že kdyby nepotkala svého bývalého manžela Tomáše Karpíška (pozn. red. restauratér a majitel skupiny restaurací Ambiente), gastronomii by se pravděpodobně vůbec nevěnovala. 

  • Karpíšek ji však od začátku vztahu ve vaření podporoval, takže nejprve založila food blog, po něm následovala první kuchařka Bjukitchen v roce 2015 a druhá jménem Bjukitchen Snídaně o dva roky později.
  • Vlastní podnik tak představoval logické pokračování jejích předchozích aktivit, ačkoliv jeho budování o několik let vědomě odložila, protože se chtěla naplno věnovat malému synovi, píše CzechCrunch.

Zábavné, pestré, ale jednoduché

Přesně takové je bistro Bjukitchen, kde samotnou Báru společně s jejím, dnes už sedmiletým, synem Cypriánem, nezřídka potkáte. Prosvětlenému prostoru vévodí otevřená kuchyň a prostorný pult, který zdobí nejen květiny, ale hlavně barevné talířky s výběrem čerstvě upečených zákusků.

  • Za ochutnání stojí především perník s marmeládou a čokoládovou polevou, ovocné koláče s drobenkou nebo mrkvové rohlíčky s povidly, které, jak uvedla pro Lidovky.cz, připravuje podle receptu své babičky Mařenky.
  • Hned po příchodu dostanete menu a personál vás usadí k jednomu z pestrobarevných stolečků, které inspiraci Bářinou oblíbenou Skandinávii nezapřou, stejně jako celé prostředí podniku.
  • Autorkou vizuální identity je art directorka studia Najbrt Zuzana Lednická, která červeným logem ve tvaru půlkruhu dokonale vystihla duši Bjukitchen. Jde totiž o symbol misky, která hraje důležitou roli, neboť většina jídel se tu servíruje právě na tomto kusu nádobí.

Vejce, máslo, oves a sezónní suroviny

„Při vaření nejradši používám základní suroviny. Musí být kvalitní, měly by být sezónní a když jsou k tomu všemu i lokální, jsem maximálně spokojená. Mým přirozeným prostředím jsou teda logicky farmářský trhy,“ píše Bára na svém blogu a ve stejném duchu se nese i menu bistra, proto nečekejte žádné složitosti – místo komplikovaných názvů si tu ihned přečtete, co všechno v každém pokrmu najdete.

  • Možná se zpočátku podivíte, proč byste za obyčejnou omeletu nebo vejce naměkko s máslem, sýrem a krajícem chleba měli platit skoro dvě stě korun, ale po ochutnání to pravděpodobně pochopíte.
  • Právě ona kvalita základních surovin vytváří fantastickou chuť – vejce jsou tu vždy čerstvá, chléb příjemně křupavý a máslo naprosto božsky vyšlehané.

Dalšími signature pokrmy jsou ovesné kaše na sladko i na slano, které se tu připravují z čerstvě namletých zrn, díky čemuž má výsledný pokrm báječnou texturu. Za vyzkoušení určitě stojí pepřová kaše z ovesných vloček s pecorinem nebo jakákoliv sezónní sladká varianta – například ovesná kaše s pistáciemi a pečenými citrusy v rumu, kterou pod názvem ovesná kaše Suzette najdete i na Bářiném blogu.

  • Spoustu jídel se u Bju mění podle aktuální sezóny. Na jaře ovesnou kaši doplnil chřest a lanýžový olej, v létě se připravovaly tvarohové knedlíky s meruňkami a v zimních měsících se v menu prostřídal pečený květák se salátem a grenaille bramborami, dýňová polévka nebo pečená dýně s kadeřávkem, ricottou a granolou – ta je spolu s točenou mléčnou zmrzlinou naopak stálicí, kterou si tu můžete dát kdykoliv v průběhu roku.

Na své si přijdou i milovníci výběrové kávy, čaje, čerstvých ovocných šťáv, domácích limonád, kvalitního vína a ochutnat tu můžete i žhavý trend mezi nealkoholickými drinky – březovou mízu.

  • Na druhou stranu, zarytí masožravci možná půjdou o dům dál – nabídka bistra je totiž vegetariánská, protože i jeho majitelku na maso moc neužije.
  • Neustále plný podnik však dokazuje, že klientely, která nemusí jíst masová jídla den co den, je dostatek. „Nikdo si nestěžuje, že u nás nedostane maso. Přijde jim to přirozené, nepotřebují maso každý den,“ okomentovala tuto skutečnost Karpíšková pro Lidovky.cz.

Večeři si tu nedáte. Nebo ano?

Ačkoliv je koncept Bjukitchen primárně založený na snídaních a obědech, otevírací doba od rána do sedmé hodiny večer umožňuje příznivcům lehčích jídel i povečeřet. Kromě toho tu na konci ledna 2024 proběhla úplně první vegetariánská degustační večeře ve spolupráci s projektem ZE MĚ, kterou Bára na instagramu nadšeně okomentovala slovy: „Jedním z mých přání bylo vytvořit simple snídaňový bistro na denní kafe, ale moje malé fancy já chtělo občas uvařit i nějakou večeři, kde budou všude svíčky a krásný dekorace jako v abc kitchen v New yorku,“ a také potvrdila, že akci v budoucnu zopakuje.

  • Během adventu si tu návštěvníci mohli vytvořit věnec v rámci workshopu s ekologickým květinářstvím Plevel. To do podniku dodává květinovou výzdobu a občas i květiny, které si společně s balenou domácí granolou a designovým nádobím můžete zakoupit domů.
  • Pokud vás zajímají novinky na menu i chystané akce v bistru, určitě stojí za to sledovat instagramový účet @bjukitchen, kde Bára sledující o všem pravidelně informuje.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč