Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se snídá ve světě

Co se snídá ve světě
sdílet:

O anglické snídani jsme vám přinesli podrobné informaci, už i víte, jak si upéct francouzské croissanty. Co se ale snídá ve Švédsku, Itálii, Austrálii nebo třeba u Eskymáků? Nemusíte balit kufry, my vás dnes provedeme letem snídaňovým světem. 

Severní vítr aneb Jak se snídá ve Švédsku

Našim průzkumem začneme na severu Evropy. Švédové potřebují, i s ohledem na podnebí, ve kterém žijí, hutnou a výživnou snídani.

  • Na ranní tabuli nechybí seveřany milovaný chléb. Toto univerzální pečivo se těší veliké oblibě po celé Skandinávii. Ochutnat můžete chléb nasladko, naslano či s výrazným kořením. K vláčné střídce chleba zakousnou vydatný tučný sýr, uzeniny a zeleninu. Stejně tak rádi snídají trvanlivý křupavý žitný chléb Knäckebröd.
  • Veliké oblibě se ve Švédsku těší sladké snídaně, především cereálie a müsli. K němu nesmí chybět jogurt. Misku doplní lesními plody, dalším ovocem či domácím džemem. Vedle kávy a džusu nesmí chybět ani mléko. Aby také ne, Švédové jsou největšími spotřebiteli mléka na světě.
  • K hrnku mléka se skvěle hodí skořicoví šneci nebo další vyhlášené švédské dezerty. 

Snídaně u protinožců

Na druhém konci světa, v Austrálii, je nedílnou součástí každého snídaňového stolu pomazánka Vegemite z kvasnicového extraktu. Podoba s britskou pomazánkou Marmite není náhodná.

  • Druhá světová válka znemožnila dovoz této britské pochoutky, a tak museli australané vymyslet její náhražku. Smícháním kvasnic, soli, výtažku cibule a celeru vznikla pomazánka Vegemite, těšící se obrovské oblibě už od svého vzniku roku 1922.

Ti, kdo nemají rádi kvasnice, si na své rozhodně nepřijdou… Australané si ovšem bez této lahůdky chutnající jako bujón neumí představit ráno. Stejně tak bez čaje. S kávou u protinožců moc nepočítejte, není tam příliš oblíbeným nápojem.

Sladká holandská rána

Dalšími milovníky mléčných výrobků jsou Nizozemci. Jogurty, tvarohy a máslo na stole nesmí chybět. Stejně jako výborné máslo z ořechů, nejčastěji z arašídů, kterému říkají „pindakaas".

Na chléb si vedle domácích marmelád mažou roztodivné sladké pomazánky z čokolády, které následně ještě posypou barevnými posypy různých tvarů či perličkami nebo mažou jablečnými povidly, tzv. Apelstroop.

  • Ze sladkých jídel se v Nizozemsku pečou ve velkém vafle i palačinky.
  • Slané snídaně doplňují pro nás velmi neobvyklé herinky v housce. Tato vydatná snídaně často nahrazuje dopolední svačinu a mnohdy i oběd. Herinek, neboli sleď, byl pro Holandsko v 17. století velice významnou vyváženou surovinou a pomohl Amsterdamu k nebývalému rozkvětu. Rybou obložená houska je však snídaní jen pro otrlé a nebojácné žaludky.

Snídaňová tabule na východ od ráje 

Rusové rádi snídají tradiční mléčnou polévku s ovesnými vločkami, nepohrdnou ale ani žitným chlebem se špekem, případně slaninou.

Vejce na jejich stůl patří ve všech formách. Tedy smažená i vařená, v některých oblastech dokonce syrová, rozmíchaná s cukrem a ovocem.

Tradiční kaša, pohanková či kukuřičná kaše, doplňuje tabuli s pirožky, pyškami, které jsou podobné koblížkám, i oladi, snídaňovými palačinkami. 

Poslední samuraj – Jak vypadá typické ráno v Japonsku?

Japonská snídaně se podává v krabičce a je známa pod názvem bentó. Jde zpravidla o zkvašené sójové boby nattó, polévku miso, ryby, vejce, kopeček rýže a omeletu. Chuťově je celé jídlo velice výrazné, obzvlášť proces kvašení dodává pokrmu nezaměnitelnou chuť. Cizinci je poměrně odmítaná, na druhou stranu ti, kdo překonají prvotní ostych nad netradičními kombinacemi, si je nemohou vynachválit.

Teplé polévky založené na poctivě a dlouze taženém vývaru nesmí na japonské snídani, spolu s rýžovými nudlemi a zeleninou, chybět.

Doporučujeme vyzkoušet i japonské lívanečky, která vás nadchnou svou konzistencí.

Ranní poklad Aztéků

V Jižní Americe dostanete k snídani arepas. Kukuřičné placky plněné čímkoliv, co je zrovna po ruce, občas také jen suché.

  • Ideálním základem je maso, toho se ale nemusí vždy a za všech okolností dostávat. Proto se arepas občas servírují pouze s rozličnými omáčkami a dipy, lokální čerstvou zeleninou nebo ovocem. Na své si přijdou milovníci kávy, protože jihoamerická vám chuťové pohárky i zorničky zaručeně roztančí. 

Východní přísliby aneb snídaně po asijsku

Vietnamci se často diví, že v Česku je jejich snídaňová polévka Pho Bo oblíbená v čase oběda. Jejich jídelníček je nastavený tak, že po konzumaci Pho Bo zvládnou bez dalšího jídla pracovat až do večeře, kterou opět může být co jiného, než Pho Bo.

  • Silný vývar, hovězí maso, rýžové nudle, velká porce zeleniny a citronová tráva s koriandrem v misce o objemu až jeden litr, tvoří neuvěřitelně dokonalou kombinaci.
  • Pikantní omáčky, chilli i citron je možno dodávat dle chutí přímo do vlastní misky.

V některých oblastech Číny dostanete k snídaní tradičníknedlíčky v páře. V Hong Kongu se snídaňové menu hodně podobá tomu evropskému.

Vaše volba

V zásadě platí, že každé snídaňové menu vychází z tradic a lokálních produktů dané země. V Česku je velice oblíbený chléb s medem, káva, případně míchaná vajíčka a sýr s uzeninou.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč