Co se snídá ve světě

sdílet:
O anglické snídani jsme vám přinesli podrobné informaci, už i víte, jak si upéct francouzské croissanty. Co se ale snídá ve Švédsku, Itálii, Austrálii nebo třeba u Eskymáků? Nemusíte balit kufry, my vás dnes provedeme letem snídaňovým světem.

Severní vítr aneb Jak se snídá ve Švédsku

Našim průzkumem začneme na severu Evropy. Švédové potřebují, i s ohledem na podnebí, ve kterém žijí, hutnou a výživnou snídani. Na ranní tabuli nechybí seveřany milovaný chléb. Toto univerzální pečivo se těší veliké oblibě po celé Skandinávii. Ochutnat můžete chléb nasladko, naslano či s výrazným kořením. K vláčné střídce chleba zakousnou vydatný tučný sýr, uzeniny a zeleninu. Veliké oblibě se ve Švédsku těší sladké snídaně, především zdravé cereálie a müsli. K němu nesmí chybět poctivý jogurt, především ten zakysaný. Misku doplní lesními plody, dalším ovocem či domácím džemem. Vedle kávy a džusu nesmí chybět ani mléko. Aby také ne, Švédové jsou největšími spotřebiteli mléka na světě. K hrnku mléka se skvěle hodí skořicoví šneci nebo další vyhlášené švédské dezerty. 

5 báječných švédských dezertů

Více

Snídaně u protinožců

Na druhém konci světa, v Austrálii, je nedílnou součástí každého snídaňového stolu Vegemite. Tato tmavě hnědá pomazánka je tvořena převážně kvasnicovým extraktem. Podoba s britskou pomazánkou Marmite není náhodná. Druhá světová válka znemožnila dovoz této britské pochoutky, a tak museli australané vymyslet její náhražku. Smícháním kvasnic, soli, výtažku cibule a celeru vznikla pomazánka Vegemite, těšící se obrovské oblibě už od svého vzniku roku 1922. Ti, kdo nemají rádi kvasnice, si na své rozhodně nepřijdou… Australané si ovšem bez této lahůdky chutnající jako bujón neumí představit ráno. Stejně tak bez čaje. S kávou u protinožců moc nepočítejte, není tam příliš oblíbeným nápojem.

Sladká holandská rána

Dalšími milovníky mléčných výrobků jsou Nizozemci. Jogorty, tvarohy a máslo na stole nesmí chybět. Stejně jako výborné máslo z ořechů, nejčastěji z arašídů, kterému říkají „pindakaas". Na chléb si vedle domácích marmelád mažou roztodivné sladké pomazánky z čokolády, které následně ještě posypou barevnými posypy různých tvarů či perličkami, nebo jablečnými povidly, tzv. Apelstroop. Ze sladkých jídel jsou pečeny ve velkém vafle i palačinky. Slané snídaně doplňují pro nás velmi neobvyklé herinky v housce. Tato vydatná snídaně často nahrazuje dopolední svačinu a mnohdy i oběd. Herinek, neboli sleď, byl pro Holandsko v 17. století velice významnou vyváženou surovinou a pomohl Amsterdamu k nebývalému rozkvětu. Rybou obložená houska je však snídaní jen pro otrlé a nebojácné žaludky.

Snídaňová tabule na východ od ráje 

Rusové rádi snídají tradiční mléčnou polévku s ovesnými vločkami, nepohrdnou ale ani žitným chlebem se špekem, případně slaninou. Vejce na jejich stůl patří ve všech formách. Tedy smažená i vařená, v některých oblastech dokonce syrová, rozmíchaná s cukrem a ovocem. Tradiční kasha, pohanková či kukuřičná kaše, doplňuje tabuli překypenou pyrožky, pyškami, které jsou podobné koblížkám, i oladi, snídaňovými palačinkami. Naše představa vodky a kaviáru je tedy vcelku odlišná, alespoň k snídani.

Poslední samuraj – Jak vypadá typické ráno v Japonsku?

Japonská snídaně je podávána v krabičce a je známa pod názvem bentó. Jde o zkvašené sójové boby, polévku miso, ryby, vejce, kopeček rýže a omeletu. Chuťově je celé jídlo velice výrazné, obzvlášť proces kvašení dodává celému pokrmu nezaměnitelnou chuť. Cizinci je poměrně odmítaná, na druhou stranu ti, kdo překonají prvotní ostych nad netradičními kombinacemi, si je následně nemohou vynachválit a považují právě japonskou snídani za jednu z nejlepších na světě. Teplé polévky založené na poctivě a dlouze taženém vývaru nesmí na japonské snídani, spolu s rýžovými nudlemi a zeleninou, chybět. Doporučujeme vyzkoušet i tyto japonské lívanečky, která vás svou konzistencí nadchnou.

Japonské lívanečky

Více

Ranní poklad Aztéků

V Jižní Americe dostanete k snídani arepas. Kukuřičné placky plněné čímkoliv, co je zrovna po ruce, občas také jen suché. Ideálním základem je maso, toho se ale nemusí vždy a za všech okolností dostávat, proto je občas s arepas servírováno pouze množství rozličných omáček a dipů, lokální čerstvé zeleniny, nebo ovoce. Na své si přijdou milovníci kávy, protože jihoamerická vám chuťové pohárky i zorničky zaručeně roztančí. 

Východní přísliby aneb snídaně po asijsku

Vietnamci se často diví, že v Česku je jejich snídaňová polévka Pho Bo oblíbená v čase oběda. Jejich jídelníček je nastavený tak, že po konzumaci Pho Bo zvládnou bez dalšího jídla pracovat až do večeře, kterou opět může být co jiného, než Pho Bo. Silný vývar, hovězí maso, rýžové nudle, velká porce zeleniny a citronová tráva s koriandrem v misce o objemu až jeden litr, tvoří neuvěřitelně dokonalou kombinaci. Pikantní omáčky, chilli i citron je možno dodávat dle chutí přímo do vlastní misky. V některých oblastech Číny dostanete k snídaní tradiční v páře vařené knedlíčky. Jinde, jako například v Hong Kongu se snídaňové menu hodně podobá tomu evropskému.

Vaše volba

V zásadě platí, že každé snídaňové menu vychází z tradic a lokálních produktů dané země. V Česku je velice oblíbený chléb s medem, káva, případně míchaná vajíčka a sýr s uzeninou. Češi stále ještě význam snídaní podceňují a odbývají se rychlovkami snědenými v poklusu za ranními povinnostmi, což je v mnoha ohledech chyba.

Vezměte si příklad z Mexičanů, Brazilců a dalších národů. Dokážou snídat v poklidu i dvě hodiny. Do které destinace se při víkendové snídani vydáte?

Zajímá vás, jak na dokonalé croissanty nebo odkud se vzala a jak vypadá pravá anglická snídaně?

Obchod Apetit