Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastrotrendy roku 2024: V kurzu budou malé luxusní pochoutky, nealkoholické drinky i hybridní zelenina

Gastrotrendy roku 2023
ZDROJ: Le Creuset / Unsplash
sdílet:

Také letos vládne gastronomickým trendům udržitelnost a upřednostňování rostlinné stravy nad masovou. Všeobecný zájem o zdraví dostává do popředí nealkoholické drinky i méně známé druhy ovoce či zcela novou zeleninu. A jak gastro svět ovlivní trendy na Tik Toku nebo umělá inteligence?

Kreativní rostlinná strava

Daily Herald uvádí, že podle studie společnosti Mintel z roku 2022 by víc lidí jedlo rostlinné alternativy, pokud by byly méně zpracované. Namísto vysoce průmyslově zpracovaných a  nepřirozených produktů, které se v posledních letech objevují, proto může nastat renesance rostlinných surovin jako jsou houby, vlašské ořechy, tempeh a luštěniny. K těmto základním surovinám se však přistoupí inovativnější a s velkou porcí kreativity.

„Vývoj rostlinné stravy je fascinující, zejména v případě inovativních řešení v podobě steaků z hub,“ potvrzuje Wojciech Popow, šéfkuchař restaurace Beaverbrook v Surrey ve Velké Británii. „Houby nabízejí jedinečnou texturu a umami chuť, která může napodobit maso, což osloví jak vegetariány, tak masožravce.“ 

Podle Today.com stojí za zmínku i fakt, že rostlinné alternativy přestávají být vnímány pouze jako náhrady masa, ale stávají se jeho rovnocennými partnery s vlastními chutěmi a texturami.

Hybridní zelenina a méně známé formy ovoce

Server Delish uvádí, že podle Ashley Lonsdale, šéfkuchařky společnosti ButcherBox, se v roce 2024 dostane do centra zájmu nová zelenina, která vznikla vyšlechtěním dvou odrůd. Jmenuje se garleek a spojuje příjemnou sladkost pórku s jemně pikantními tóny česneku.

  • A co se týče ovoce, stále více populárním se stává breadfruit neboli chlebovník obecný – díky jeho struktuře podobné bramborám se jedná o všestrannou surovinu, která se dá využít v široké škále pokrmů, píše web Tasting Table.
  • Pozor, nepleťte si chlebovník obecný s jackfruitem, který má vyšší obsah cukru a neobsahuje tolik bílkovin jako breadfruit.

Jedlé květy, bylinky a důraz na ženské zdraví

Wellness trendy se propíší i do gastronomie v podobě koktejlů, dezertů a dalších dobrot obohacených o bylinky, okvětní lístky a květinové esence. Ty kromě nevšedných chutí obsahují zdraví prospěšné látky, jež mohou potenciálně snižovat záněty v těle, uvádí Today.

  • Vedle oblíbeného ibišku, šípku nebo černého bezu se bude využívat například modrý prášek z motýlího květu, z rostliny wasabi a jedlé květy jako je růže, sléz, chrpa, levandule nebo měsíček lékařský.
  • S tím souvisí i rostoucí nabídka zdravých potravin na podporu ženského zdraví. Real Simple píše, že podle týmu společnosti Whole Foods v současnosti stále více značek vyrábí produkty na podporu menstruace, těhotenství, menopauzy nebo spánku. Na trh se dostávají speciálně vyvinuté tyčinky a svačiny podporující zdravý cyklus a můžeme očekávat, že jich bude přibývat.

Přichází rok pohanky

Jak rok pohanky označila podle The New York Times sezónu 2024 Cathy Strange, ambasadorka nadnárodního řetězce supermarketů Whole Foods Market. Pohanka stále častěji figuruje v nejrůznějších jídlech – od křupavé krustičky na kachní terině, přes rybí filet obalený v pohance po pohankovou horkou čokoládu.

  • Tato výživná pseudoobilovina je stálicí asijské kuchyně, kde se z ní vyrábí nudle soba, ale lze z ní připravit mnohem více – od kaší a krekrů až po rostlinné mléko.
  • Kromě lahodné oříškové chuti je výborným zdrojem manganu, hořčíku, mědi, vlákniny i bílkovin. A protože se vedle amarantu a quinoi řadí mezi tzv. pseudoobiloviny, je také skvělou volbou pro ty, kteří nemohou lepek.
  • A působí pozitivně i na životní prostředí. Její pěstování totiž napomáhá růstu dalších plodin, proto se s ní letos i v následujících letech budeme pravděpodobně setkávat častěji, píše Daily Herald.

Luxusní svačinky

Stres způsobený ekonomickými problémy, válkami a pandemií se podepisuje na chování lidí i co se týče stravování a v roce 2024 přichází trend, který by se dal popsat jako uvědomělé požitkářství, poznamenává Today.

  • Za tímto fenoménem stojí TikTok, kde se rozšířil tzv. Little Treat Culture trend, což se dá přeložit jako „kultura malých pochoutek“, kdy si denně dopřejete něco luxusního, ale v malém množství, tudíž stále za dostupnou cenu.
  • Touto „luxusní pochoutkou“ může být makronka, pralinka, malá porce kaviáru, luxusní ryba v konzervě nebo jakákoliv jiná drobnost, která vám dodá pocit luxusu, aniž byste za ní utratili spoustu peněz.

Nealkoholické víno a destiláty

Koncept nealkoholických koktejlů (neboli mocktailů) rozhodně není novinkou, nicméně letos se očekává, že významně přibude nealkoholických variant v oblasti lahvového vína nebo nejrůznějších perlivých drinků v plechovkách.

  • Tento trend se pravděpodobně rozšíří i do degustačních menu restaurací, které budou zařazovat inovativní nealkoholické párování. Podle prezidenta francouzského společnosti Relais & Châteaux, asociace luxusních hotelů a restaurací, jde o evoluci na poli chuťových prožitků i pro ty, kteří nepijí alkohol, uvádí Today.
  • V českém prostředí se tak můžete setkat kupříkladu se šumivým nealkoholickým nápojem Euforia, vyrobeným z kvašené 100% březové mízy. Kromě toho, že míza je plná minerálů a prospěšná, představuje fantastickou nealkoholickou alternativu vína, prosecca či piva.

Nástup umělé inteligence v kuchyni?

Loňským rokem zahýbal vzestup umělé inteligence na mnoha úrovních a spekuluje se, že letos by mohla AI více proniknout i do gastronomie. Podle The New York Times by umělá inteligence mohla přispět k zefektivnění procesů v gastronomických provozech – od tvorby nových receptů pomocí AI přes řízení skladových zásob, inteligentní objednávací systémy až po snížení plýtvání surovinami.

Právě zákazníků se mohou dotknout změny týkající se obsluhy. Systém objednávání může fungovat například tak, že číšník během konverzace s hosty hlasem odešle objednávku i s požadavky zákazníka do kuchyně, uvádí Simon de Montfort Walker, výkonný viceprezident a generální ředitel divize Oracle Food and Beverage & Central Industry Solutions. 

Další možností je robotický personál, se kterým se můžete v České republice setkat už nyní – například v salaterii UGO, kde vám objednaný pokrm přiveze robotická kočka.

Zdroje informací: TodayThe New York Times ​​, Real SimpleTasting TableDaily HeraldDelish

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín