Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Příprava dokonalých vajec

Příprava dokonalých vajec
sdílet:

Umíte připravit ta nejdokonalejší vejce k snídani? V čem spočívá kouzlo jejich variability a která jsou nejlepší?

 

Jaká úprava je nejlepší?

Sto lidí, sto chutí, tvrdí klasik a v případě vajec má bezesporu pravdu. Nesejdou se u stolu nikdy dva lidé, kteří by milovali stejně uvařená vejce. Někteří fajnšmekři milují vejce naměkko, ale požadují, aby byla přetažená o minutu. Jiní nedají dopustit na přípravu vejcí Benedikt podle rodinného receptu. Někdo chce svá míchaná vejce krémová, jiný není spokolen, pokud nedostane vajíčka udělaná dotuha. Diskuze se mohou táhnout hodiny, protože každý názor je správný. Můžete mít k dispozici recepty i tabulky, nakonec rozhodují chuťové pohárky každého jednotlivce.

Jak dlouho vařit vejce?

Doba vaření vajec se pohybuje od dvou do patnácti minut podle toho, jak tuhá a pevná hotová vejce chcete mít. 

Dalšími faktory, které hrají roli při úspěšné přípravě vajec, jsou teplota v místnosti, velikost hrnce (potažmo množství vody, která se v něm bude ohřívat) a výkon vařiče. Důležité je i to, zda jste vejce právě vyndali z lednice, či zda je o pokojové teplotě. A samozřejmě i sama velikost vajec. To vše ovlivňuje, za jak dlouho se vejce uvaří. 

  • První se ohřívá skořápka a skrz ní se pak teplo šíří od kraje vejce ke středu.
  • Vaječný bílek se začíná srážet už při teplotě 60 °C. Od něj pak teplo postupuje k žloutku, který ke zpevnění potřebuje teplotu o něco vyšší.
  • Doba vaření se dá ale těžko odhadnout, když jsou vejce umístěna do studené vody. Odborníci proto doporučují vkládat je do vody vroucí. 

Jak na to? Vejce vložte do vroucí vody a od tohoto okamžiku začněte měřit dobu varu. Okamžitě po odstavení z plotny vejce zalijte ledovou vodou, případně zasypte ledem. Kdybyste je totiž nechali stát v horké vodě, případně vyňali a nezchladili, zbytkový var způsobí, že jejich vnitřní teplota zůstane po nějaký čas vysoká a žloutky ještě trochu ztuhnou. Šokovým zchlazením po dobu 2 minut proces uvnitř vejce zastavíte. 

Kolik času potřebuje vejce naměkko, nahniličko nebo natvrdo?

  • Vejce naměkko – vyžadují nejkratší tepelnou úpravu, stačí jim čtyři minuty ve vroucí vodě.
  • Vejce nahniličku – žloutek by neměl být tekoucí, ale ani zcela tuhý, vaří se o 3 minuty déle než vejce naměkko.
  • Vejce natvrdo – takto připravená vajíčka se hodí do pomazánek, případně do masových rolád. Také se jimi zdobí chlebíčky a jsou součástí dětských svačin. Doba varu by měla trvat přesně devět minut, s každou další minutou navíc bude žloutek vysušený.

Další specialitou jsou pošírovaná vejce. Najdete je i pod názvem ztracená. Jsou základem oblíbeného pokrmu vejce Benedikt, který se často podává jako součást brunche. Do vroucí vody přidejte lžíci octa, rozklepněte vejce a pomalu vytvořte vodní vír. Vařte v pohybu tři minuty, následně nechte okapat a položte na toast. K tomuto typu úpravy patří holandská omáčka, případně avokádo a rukola. To již ale záleží na vaší chuti.

Na co máte chuť? 

Prezidentskou snídaní se nazývají vejce do skla. Připravte ztracená vejce, případně vejce naměkko, umístěte do skleničky, osolte, opepřete, načněte tak, aby žloutek začal vytékat. Skvěle se snoubí s chilli. Servírují se se zeleninovým salátem a celozrnným pečivem nebo toastem.

Jak na krémová míchaná vejce

Míchaná vajíčka jsou také předmětem dlouhých debat. S cibulkou, nebo bez? Vláčná, nebo vysušená? Pokud máte raději tekutou konzistenci, před samotnou přípravou na pánvi vejce rozšlehejte se solí, pepřem a lžící smetany ke šlehání. Také je můžete připravovat ve vodní lázni – konzistence i chuť budou dokonalé.

Volské oko, na slanině, hemenex… smažená vejce připravíte na 100 způsobů

Smažená vejce jsou taktéž milována pro svou jednoduchou přípravu i variabilitu. Naservírujte rodině k snídani volská oka, vajíčka smažená na slanině, se šunkou nebo se sýrem. Vždy se bude jednat o snídani plnou proteinů, která vám dodá energii pro celý den.

Tip na závěr: Jak snadno oloupat vejce

Milujete vejce natvrdo, ale nedaří se vám je loupat? Zchlaďte uvařená vejce v ledu. Od tupého konce vejce hledejte, kde se nachází vzduchová bublina. Na tomto místě skořápku rozbijte a začněte s loupáním. Z vajíčka tak odstraíte zároveň skořápku i membránu. Vždy loupejte palcem. Nepoužívejte hrubou sílu, jinak vejce rozmačkáte.

Úvodní foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

 
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč