0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční maďarská polévka Jókai bableves: Prostá polévka, kterou připravíte k večeři raz dva

Jókai bableves
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Maďarský buditelský spisovatel Jókai pocházel z Komárna a miloval tuhle polévku, nyní zvanou Jókai bableves, která dodnes patří mezi desítku nejoblíbenějších maďarských jídel. Pojďte si ji s námi připravit. 

Vydatná polévka se připravuje z fazolí, uzeného vepřového masa a zeleniny. Barvu a výraznou chuť jí dodává sladká červená paprika.

  • Polévka je pojmenovaná po slavném maďarském spisovateli Jókai Mórovi, který ji měl rád, a dokonce se nejednou objevila v jeho díle.
  • Jókai bableves je základem kuchyně mnoha maďarských domácností a restaurací. Obvykle se podává jako hlavní chod. 

K přípravě polévky Jókai bableves budete potřebovat: sušené bílé fazole, uzenou vepřovou kýtu nebo koleno, sádlo nebo jiný tuk, cibuli, mrkev, celer, česnek, papriku, bobkový list a sůl a pepř podle chuti. Fazole se vaří s masem a zeleninou, dokud nejsou al dente. My jsme přidali ještě maďarskou klobásu.

Výsledná polévka je hustá a vydatná, s uzenou chutí. Zelenina jí dodává sladkost, zatímco červená paprika jí propůjčuje charakteristickou maďarskou chuť. Jókai bableves lze podávat se zakysanou smetanou a krajícem křupavého kváskového chleba.

Jak polévku zjednodušit? 

  • Místo sušených fazolí použijte ty v konzervě
  • Vynechte maso. Uzenou chuť do polévky dostanete přidáním uzené papriky. Tou nahraďte polovinu sladké.

Upravte si polévku podle svého

Jókai bableves můžete upravit podle podle vlastních chutí. Můžete použít různé druhy fazolí nebo masa, upravit množství koření nebo přidat svou oblíbenou zeleninu a vytvořit si tak vlastní verzi pokrmu. Někteří do polévky rádi přidávají brambory nebo houby.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč