Do hodiny
Snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Pokud patříte mezi milovníky růžičkové kapusty, pak si tento jednoduchý a velmi rychlý pokrm přímo zamilujete. Další chuťový rozměr mu dodá osmažená slanina a křupavé mandle. Vše je navrch bohatě zasypané hoblinami parmazánu, ale ten můžete vynechat nebo nahradit jiným tvrdým vyzrálým sýrem.
Rozpůlená žemle s bezmasou placičkou a kvašenou zeleninou je kombinace, která nadchne nejen vegetariány. Hlavní složkou karbanátku je seitan, což je rostlinný bílkovinný produkt, který svou chutí připomíná maso. Lze ho pořídit v prodejnách se zdravou výživou, ale také si ho snadno vyrobíte doma.
Husté zeleninové polévky mnohdy plnohodnotně zastoupí hlavní jídlo. A tato květáková je navíc se sýrovými nočky, které její sytící schopnost ještě umocní.
Smažená mozzarella je skvělá malá křupavá svačinka nebo pohoštění na párty. Ale pokud k ní zvolíte jako přílohu bramborovou kaši, polentu nebo celerové pyré, rázem z ní vykouzlíte chtuné hlavní jídlo.
Čočku máme spojenou především jako novoroční jídlo, ale nebojte se ji strhnout tuto nálepku a připravte si ji třeba dnes. Obsahuje rostlinné bílkoviny a slušnou dávku vlákniny, která čistí střeva a pomáhá dobrému trávení. Z vitamínů jmenujme například C, A, E a některé vitamíny skupiny B.
Klasika z rakouských sjezdovek přímo na váš stůl. Tak bychom jednou větou charakterizovali tento sladký knedlík s povidlovou náplní a smetanovou omáčkou. Můžete si ho připravit i v zimě, protože čerstvé ovoce dokonale nahradí švestková povidla.
Lasagne nemusí být vždy jen s mletým masem a rajčatovou omáčkou. Tentokrát jsme vsadili na jemnou kombinaci sýru ricotty a špenátu. V receptu je použit parmazán, který pochopitelně není nutnou podmínkou.
I když přiznejme si, že tato přísada má své nenahraditelné kouzlo. Nebo místo originálního parmazánu zkuste pořídit jiný, levnější tvrdý vyzrálý sýr. A pokud ho budete dobře skladovat, vydrží v lednici i několik týdnů.
Zdroj informací: Apetit