Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jókai bableves
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3814 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 80 g
Tuky 303 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maďarský buditelský spisovatel Jókai pocházel z Komárna a miloval tuhle polévku, nyní zvanou Jókai bableves, která dodnes patří mezi desítku nejoblíbenějších maďarských jídel.

Suroviny

v suchém - či bílé (namočené den předem)
uzené s kostí
mrkev 100 g
očištěné, v celku
petržel 100 g
očištěné, v celku
celer 50 g
očištěné a v celku
maďarská papriková (milé překvapení: Maďarka z Krásna)
česnek 1 stroužek
prolisovaný
těstoviny
csipetke (viz níže)
k podávání
sůl mořská

Postup

1

Namočené fazole slijte, propláchněte a dejte spolu s kolenem do hrnce s 2–2,5 l studené vody. Přidejte mrkev, petržel, celer a celé klobásy. Vařte na mírném ohni, aby vše změklo asi hodinu.

2

Vylovte všechno až na fazole, zeleninu vyhoďte. Až maso trochu zchladne, oberte ho a nakrájejte, klobásy nakrájejte na kolečka. Udělejte světle zlatavou jíšku ze sádla, mouky a cibule, pak přidejte česnek a trochu papriky a polévku zahustěte.

3

Koleno a klobásu vraťte do polévky, přiveďte k varu a přidejte těstoviny. Až budou uvařené, podávejte polévku se zakysanou smetanou. Dosolte, jen pokud je to nutné.

Csipetke (čipetke)

Z cca 100 g hladké mouky a 1 velkého vejce vypracujet pevné pružné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte asi hodinu odležet v chladnu. Krátce je prohněťte, vyvalujte hádky silné jako tužka. Olamujte z nich kousky a zplošťujte je. Pokládejte je na vál v jedné vrstvě a poprašte je trochou mouky, aby nevysychaly.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín