0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka à la Mór Jókai

Polévka à la Mór Jókai

4.5 / 5. Počet hodnocení: 17
Do 20 minut 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2672 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 70 g
Tuky 204 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maďarský buditelský spisovatel Jókai pocházel z Komárna a miloval tuhle polévku, nyní zvanou Jókai bableves, která dodnes patří mezi desítku nejoblíbenějších maďarských jídel.

Suroviny

fazole červené 200 g
v suchém- či bílé (namočené den předem
vepřové koleno 600 g
uzené s kostí
mrkev 100 g
100 g
kořenová petržel
celer 50 g
vše očištěné a v celku
3 ks
maďarská klobása papriková (milé překvapení: Maďarka z Krásna)
sádlo 3 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
cibule 30 g
česnek 1 stroužky
prolisovaný
paprika mletá sladká
sůl
těstoviny csipetke viz níže
zakysaná smetana
k podávání

1 Namočené fazole slijte, propláchněte a dejte spolu s kolenem do hrnce s 2–2,5 l studené vody. Přidejte mrkev, petržel, celer a celé klobásy. Vařte na mírném ohni, aby vše změklo asi hodinu.

2 Vylovte všechno až na fazole, zeleninu vyhoďte. Až maso trochu zchladne, oberte ho a nakrájejte, klobásy nakrájejte na kolečka. Udělejte světle zlatavou jíšku ze sádla, mouky a cibule, pak přidejte česnek a trochu papriky a polévku zahustěte.

3 Koleno a klobásu vraťte do polévky, přiveďte k varu a přidejte těstoviny. Až budou uvařené, podávejte polévku se zakysanou smetanou. Dosolte, jen pokud je to nutné.

Csipetke (čipetke)

Z cca 100 g hladké mouky a 1 velkého vejce vypracujet pevné pružné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte asi hodinu odležet v chladnu. Krátce je prohněťte, vyvalujte hádky silné jako tužka. Olamujte z nich kousky a zplošťujte je. Pokládejte je na vál v jedné vrstvě a poprašte je trochou mouky, aby nevysychaly.

 

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit